Blogg fyra

 

En halv miljard! Så ofattbart mycket slantar. Grattis ni okända här i min hemstad som vunnit verkligen högsta pengavinsten. Placeras de rätt så kommer de aldrig att ta slut. 

En undran kommer till mig. En undran som handlar om hur jag skulle använda så vansinnigt mycket slantar. Det känns för stort för en som bara vunnit 30 kronor på triss men om jag får drömma om att ge barnen allt vad de kan önska sig både nu och framåt så skulle vi resa tillsammans. Det skulle ändå bli så mycket över att man inte gör över med rikedomen och då skulle jag placera pengarna i fonder för välgörenhet där de får göra nytta samtidigt som de växer.

Jag skulle verkligen kunna göra skillnad för så många barn, vuxna och djur som har det svårt och på köpet få en meningsfull pensionärs tid genom att jobba med detta.

Ha en skön kväll!

Världen verkar vara upp och ner värre än någonsin och det demonstreras i varenda hörn. Ett friskhetstecken är det i alla fall då människor går samman mot sådant som de upplever som orättvist. Lilla Greta har visat civilkurage och fått hela världens elever att strunta i skolan för att demonstrera för ett bättre klimat. Detta utan att peka på vad som ska göras, utan bara på ungars vis meddela sitt missnöjemed att inget görs. Det är stort men aningen orättvist då forskarna jobbar oförtrutet med problemet. Charmigt är det och vi får väl se om det gör någon skillnad att de skolkar från skolan. Hade det haft samma effekt om det inte utfördes av olydnad?

I vår stad har de gula västarna slagit till. Ja, det är alldeles sant. Inspirerade av Paris så tågade de  igenom staden med plakat där det stod att vi ska stopp maktmissbruket hos kommunens tjänstemän och politikerna. Utan att berätta vad de utövat för missbruk. Inget vidare tycker jag då ingen förstår anledningen. Det verkar flummigt. Men de var i alla fall fredliga i sina västar. Det var positivt till skillnad från de i Paris. De skulle nog vinna merrespekt om de höll sig lugna och använde passivt våld mot poliserna.

Ha en skön söndag och njut av vår vackra natur. Det är ni så himla värda.

 

Ondskan har åter slagit till vid sidan av den som redan finns i form av IS, gängbråk, hederskultur med mera. Denna gång av en dårfink utan empati i Nya Zeeland. Varför tar det aldrig slut? Och var kommer alla vapen i från? Naiv fråga, jag vet men av alla prylar vi använder så är ju dessa helt onödiga.Ledsen blir man.

Då känns det gott i hjärtat att motsatsen finns i form av människor i vardagen. Man möter dem i gallerian eller på apoteket. Leende invånare som är öppna för en trevlig kommentar i butiken, expediter som gärna samtalar om ditten och datten samt busiga ungar som med ett solvarvs grin tittar fram bakom ett klädställ och säger BUU. Då blir det varmt i hjärtat och man får låtsas vara rädd och höra ett gott barnskratt som belöning.

Världen är inte hopplös trots allt.

Trevlig helg!

På förekommen anledning ( jag blev som medborgare nyfiken på vilka lediga jobb som erbjuds i vår stad) så fann jag att de verkar finnas för dem som är utbildade och kan svenska språket.

Okey, det senare är ett måste för att man ska klara av att jobba i samhället. Därför är det bra att vi har undervisning i ämnet och jag uppmanar alla att genomgå den det första de gör i vårt land.

Örebro kommun erbjuder sommarjobb på äldreboenden bl.a. På både gott och ont för om personalen inte kan språket så blir det många missförstånd. De äldre kan ju inte tala något annat än svenska.

Men man måste ju börja någonstans förutom språket. Därför skulle jag vilja efterhärma den stad minns ej längre vilken som placerade utrikes arbetssökande som extrahjälp till vårdpersonal. Dvs. att sköterskor och andra kunde ägna sig åt det de har utbildning för medan de fick hjälp med det adnistrativa, ärenden, matservering, kaffe och andra tjänster. Samtidigt som de nya får en chans att lära sig språket och komma in i verksamheten. Så mycket lättare blir det då att söka utbildning och vilka meriter de skaffar sig sedan.

Jag är inte så insatt i tillväxt och sådant men mitt förnuft säger mig att så länge som kompetensen inte är i kapp de jobb som finns så kan hur många nya lager och distributioner som helst starta upp i vår stad  med robotar och endast sökande kompetens inom teknologin så är det ingen tillväxt.

Då får vi vänta in våra nu studerande ungdomar för att se en ljusning i mörkret.

 

 

I väntan på våren läser jag åter igen om hur populära vi är i Örebro och att alla vill flytta hit. 3000 fler under 2018. Gud vad kul men vilka är de som kommer till oss?

Inte för att det betyder något men det är intressant att se vad den stora ökningen beror på.

Av 3000 fler invånare är ca 1500 nyanlända, 500 nyfödda som överstiger avlidnas siffra, ca 1000 studenter och många av dem stannar och jobbar. De flesta har jobb ett år efter examen om de är födda i Sverige. Hör och häpna? Utlandsfödda med färdig utbildning kan få vänta i sex år!

För övrigt är det problem med rätt kompetens för övriga i staden. Företagen kräver utbildning som sökande inte har men det ska väl jämna ut sig om ca fem år var det någon som uttalade sig om.

Slutsats: Alla vill kanske inte flytta hit.Och med jobben är det både si och så. De både finns och inte finns.

Det är ju bra om man ger rätt info till invånarna så vi kan förstå och hjälpa till. Vi har fantastiska människor med kreativitet och en enorm vilja att få hit jobben från storstäderna. Låt oss tala mer om dom.

Men det sista som lämnar människan är hoppet.

 

Senaste kommentarer

05.02 | 22:04

Ja, har vari med om liknande beteende... hade skr ivi att ja hade för mycket pengar med mig... fick diskutera en hel del.... De är inte så kul att möta..

...
04.06 | 06:39

🌹sänder så många kryapådigkramar som går att finna🌹

...
10.09 | 19:49

Så kul att få följa er på er resa in the big🍏
Kram på er

...
10.08 | 13:46

Åhhhh, fick se denna sida nyss, hälsa till Jocke Persson från en som gav honom ett glas mjölk i Stadsparken för jääääättelängesedan.
Hoppas han minns mig :)

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS