Blogg fyra

20 Juni 2016

Igår var jag på promenad genom kärnan av vårt vackra Örebro. Jag gick längs Svartån genom Slottsparken och min fantasi flödade. Jag såg den gamla fästningens hantverkarbostäder stå på rad längs å-kanten. Jag såg ett gäng ädlare herrar med kung Magnus i spetsen till häst i full galopp. De var på jakt efter något vilt. kanske dovhjort som de inplanterat i parken som fortsatte ut i full skog.

Jag fortsatte mot den pampiga stenbyggnaden, passerade den gamla vallgraven och förbi den tunga svarta ekporten som ledde in på borggården. Fantasin kom åter.

Jag kunde se pigor och drängar som sprang omkring i sina sysslor. Jag såg och hörde getter, grisar och en hund som skällde. Människorna pratade och skrattade med varandra. Plötsligt hördes klappret av en hästs hovar då fästningen besöktes av ryttare med högre rang. En stallpojke tog genast hand om djuret.

Turisterna flödade förväntansfullt in där jag stod och drömde. Barnen frågade sina föräldrar vad det fanns därinne? Var det riddare eller var det kanske spöken?

Ja, en tom borggård är ju inte mycket att ge minnen från besöket. Det är tur att vi har så duktiga guider som med iver berättar slottets historia. Men var finns upplevelsen?

Inget går upp mot ett levande slott med människor som gestaltar vardagen under äldre tider med historiska människor och och inslag. I min dröm är det 1300-talet då kung Magnus införde rikslagarna där och i Nikolaikyrkan. Väljer man detta århundrade så ligger vi nära ungarnas intresse av riddare, kungar och prinsessor eller varför inte fantasy.

Nåja, det är vad jag känner men det är ingen som bryr sig.

Ha en underbar dag i solen!

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.07 | 16:13

Hjärstablarren kommer jag mycket väl ihåg. Han hade jobb som springschas och åkte runt med varor på en trehjulig flakcykel.

...
30.04 | 08:21

En underbar story av denna fina behandling av dej och dom är värda all uppskattning speciellt nu när detta leende pågår

...
12.03 | 20:51

Bra och kloka ord i dagens hysteri ...

...
05.02 | 22:04

Ja, har vari med om liknande beteende... hade skr ivi att ja hade för mycket pengar med mig... fick diskutera en hel del.... De är inte så kul att möta..

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS