Blogg fyra

Söndag 6 November 2016

Han kom aldrig ut ur dimman den 6 november 1632. Hela Lutzen var insvept av en tjocka så svår att han inte kunde se sina fiender. Vem skriver jag om?

Jo Gustav den II Adolf. Drottning Kristinas pappa vilken hon knappast kände för han var ute och krigade för jämnan.En riktigt maktgalen kung som ville skapa sig en stormakt. Denna man hyllades stort som en krigsherre av världsformat. Knappast något att varken hylla eller äras kan man tycka idag. Fakta är dock att Sverige gick från fattig stat till ekonomisk välfärd. Om slantarna gick till de höga herrar som redan ägde stora tillgångar vet jag inte men förmodligen var det så. Tror inte på det sociala på den tiden.

Varför i all sin dagar äter vi då en bakelse med hans bild på just denna dag. Jo antagligen beror det på en smart konditor och affärsman i Göteborg. Hans namn var Bräutigam precis  som hans konditori. Året var 1909 och sedan dess har vi firat en maktgalen krigsherre som var vår kung.

Dottern fick växa upp i ett mörkt slott då Tre Kronor i Stockholm mörklades på grund av drottningens sorg. Kungens hjärta låg i en ask och hyllades ödmjukt.

Alltså är det ingen man att hylla direkt men bakelsen är ju god.

Mums!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.07 | 16:13

Hjärstablarren kommer jag mycket väl ihåg. Han hade jobb som springschas och åkte runt med varor på en trehjulig flakcykel.

...
30.04 | 08:21

En underbar story av denna fina behandling av dej och dom är värda all uppskattning speciellt nu när detta leende pågår

...
12.03 | 20:51

Bra och kloka ord i dagens hysteri ...

...
05.02 | 22:04

Ja, har vari med om liknande beteende... hade skr ivi att ja hade för mycket pengar med mig... fick diskutera en hel del.... De är inte så kul att möta..

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS