Blogg fyra

Tisdag 12 December 2017

I morgon firar vi henne åter. Hon, den väna som kommer med ljus och värme.Det är en vacker tradition som jag tror att vi är ganska ensamma om i Sverige. Det är lite underligt att Lucia från Italien hamnade hos oss i Norden med krona och allt.

Jag googlade och fann att hon faktiskt funnits här sedan 1700-talet men då mer som en docka av halm som man kunde dansa med. På 1800-talet startade de högborgerliga sedan med en levande med ljus i hår medan bönderna mer såg natten som mystisk och gjord för trolldom.

På 20-talet valdes den första och sedan har det fortsatt och ökat genom tidningars försorg. Nu har det blivit en svensk tradition. Själv blev jag aldrig vald och försökte ta igen det som vuxen då jag skulle överraska min man men linnet var skrynkligt vilket inte spelade någon roll för det var jag med. Med andra ord så hade det inte märkts någon skillnad om jag varit utan det.

Livrädd blev han i vilket fall som helst. Snacka om troll och knytt.

Ha nu en skön Lucia.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

05.02 | 22:04

Ja, har vari med om liknande beteende... hade skr ivi att ja hade för mycket pengar med mig... fick diskutera en hel del.... De är inte så kul att möta..

...
04.06 | 06:39

🌹sänder så många kryapådigkramar som går att finna🌹

...
10.09 | 19:49

Så kul att få följa er på er resa in the big🍏
Kram på er

...
10.08 | 13:46

Åhhhh, fick se denna sida nyss, hälsa till Jocke Persson från en som gav honom ett glas mjölk i Stadsparken för jääääättelängesedan.
Hoppas han minns mig :)

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS