Blogg fyra

Fredag 15 Februari 2019

Då jag håller på att göra reserch inför min släkt dokumentär så hittar jag en hel del intressant.

Det har hänt mycket i Örebro genorm seklerna även hemskheter som på galgbacken som låg där djurkyrkogården nu finns. Idag får fångarna rabatt på sina brottsstraff om de gjort tillräckligt många av samma sort. Dvs att de slipper undan tillägg på fängelsetiden.

Annat var det förr men knappast bättre. Till galgbacken var alla välkomna att se på då dödsstraffen på huggkubben utfördes av skarprättare Ferm Som för övrigt hade en tjänstebostad längs Glomman.

Den sista avrättningen skedde år 1858 då Gustavs Gustavsson Gadd fick lägga sitt huvud på stupstocken. Han var dömd för att ha knivstuckit en kvinna till döds. Hon kallades Myyggan och i folkmun hette det att Gadden stuckit Myggan.

Kalaset kostade staden 63 riksdaler varav Ferm fick 5 som ersättning för slipning av bila och iordningställande av stupstocken.

Jag kan inte låta bli att undra om min mans farfars farfar var där då? Han bodde i Olofsberg i Adolfsberg Och hade nära till skådeplatsen.

Sedan dess har mycket hänt till det bättre. Även kriminalvården fast fängelserna är 

överfyllda. 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.07 | 16:13

Hjärstablarren kommer jag mycket väl ihåg. Han hade jobb som springschas och åkte runt med varor på en trehjulig flakcykel.

...
30.04 | 08:21

En underbar story av denna fina behandling av dej och dom är värda all uppskattning speciellt nu när detta leende pågår

...
12.03 | 20:51

Bra och kloka ord i dagens hysteri ...

...
05.02 | 22:04

Ja, har vari med om liknande beteende... hade skr ivi att ja hade för mycket pengar med mig... fick diskutera en hel del.... De är inte så kul att möta..

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS