Resedagbok
Cuba

Livet på kryssningsfartyget

Var helt underbart. Lyxigt, soligt och massor av aktiviteter om man vill.

Costa Maya

Fantastiskt är bara förnamnet. Staden byggdes 500 före Kristus och ättlingarna finns ännu kvar och talar samma språk.
Maya indianerna begravde sina hövdingar i pyramiderna och byggde tempel ovan på. På denna fanns två torn och då solen stod mitt emellan dem så visste de att det var den 23 mars.
Den första spanjoren de stötte på kom med fartyg för att söka guld och då han mötte hövdingen frågade han om det fanns guld, vad platsen hette och vad hövdingen hette.
Han svarade: Yukathan.
Det betydde; Jag vet inte. Men spanjoren döpte platsen till Yukathan som det heter än denna dag.


Cozumel i Mexico

Detta är en kyrkogård med gravar som små hus. Tidigare så begravde indianerna sina döda i sina hem men då européerna kom blev de kristnade och dessutom så blev de döda för många till slut då de bodde tillsammans i flera generationer.

Jamaica

No problem i Jamaica.
En underbar frodande grön ö med varma människor. Dessvärre så har det blivit som på så många andra turistorter. Alldeles för kommersiellt då allting kostar dollar men det går att pruta. Vi tog en taxi som visade oss runt på ön. Givande!

Krysssning i Karibien

Soluppgång i Karibien

Varadero

Sol och bad samt turistort

Havanna i kvällsljus

Från takvåningen på vårt hotell som dessutom innehåller en den våning som Castro använde. Den står kvar precis som då han bodde där. Där träffades också
Obama och Raoul Castro.
Fidel införde en medborgarlön till varje invånare på 2000 svenska kronor i månaden men av det måste de betala hyra på, mat och räkningar. Därför söker de arbete som ger dricks. Staten äger allt men de behöver inte betala skatt på sin lön såvida de inte tjänar på att sälja sina produkter som tex spannmål eller kött. Då får de betal 90 procent till staten men får låna marken gratis.
Fri företagsamhet är i det närmaste obefintligt på Cuba men det har lättats något. Internt finns inte förutom på hotellen och kostar då pengar.
De fattigaste får matpaket. Alla har fri läkarvård, fri skolgång och uniformer samt skolmaterial.

Sol och bad i Varadero

Härlig vecka på en vacker strand

Färggranna hus

Mn försöker att renover i den mån slantarna räcker till

Skön natur

Vackert och grönt

Landsbygd

Staten äger både mark och hus

Fina hus

Nyrenoverade

Habana

Cigarrodling. Den äkta! Ska tändas med en sticka efter avknoppning. Ska rökas utan halsbloss. Bara fylla munnen med rök och blåsa ut. Då man slutar ska cigarren dö med värdighet. Den ska inte fimpas utan självdö

Romfabrik

Med klass.

Castros tal

Efter revolutionen höll han här sitt tal till 2 miljoner människor efter att Battista flytt sitt land och tog med sig hela statskassan.

Såg också ut så här

En väldig blandning även här på gamla kolonialhus och rivningshus

Havanna

Såg så här modernt och fint ut från hotellfönstret

Grisbukten

De som ägde företag och gårdar flydde till USA då Castro kom till makten. Där smidde de planer att tillsammans med CIA ta till baka Cuba. President Kennedy hade precis tillträtt och var emot konspirationen som had stora planer på att inte Grisbukten där Castro hade sin milis. De målade den Cubanska flaggan på sina plan för att luras. Efter mycket diskussioner så godtog JF Kennedy till slut.
Castro hade många agenter ute och fick kännedom om detta och ledde sina män till seger.
Många döda på båda sidor.

Vapenkupp

Här är en av vagnarna som skulle leverera ammunition till Battistas milis vilket inte Che Geuvara inte tillät. Tillsammans med sina trupper spärrade de spåret med en truck och tåget spårade ur. Vapnen hamnade då istället i revolutionen.

Che Geuvara

Han kom från Bolivia och träffade Fidel Castro. Tillsammans gjorde planer för en revolution på Cuba. De ville störta Battista som de ansåg vara en diktator för att starta en kommuniststat även om Castro hellre ansåg sig vara socialist.

Här bodde han

Ernest Hemingway bodde här då han var på Cuba.

Överallt ser man dom

Och vi fick åka med till en restaurang.

Bostadshus

Man kan inte tro det men folk bor faktiskt i dessa hus.

Trinidad

En blandning av gamla kolonialhus och rivningsboende där invånarna levde. Men glada är de. Umgås med familj och vänner och spelar sin underbara musik

Hästskjutsar

Finns i överflöd som kämpar i trafiken  mot de många amerikanarna som är välvårdade och fina för det mesta.

Slavarnas bostad

Så här bodde baronens arbetskraft. Slavarna. En rolig anekdot var att då handbyggda sig en egen kyrksal så ville de ha en egen gudom och målade väggen bredvid i smyg. Han blev arg och målade över men snart var gudabilden där igen. Härligt att de var så modiga trots stryk och terror om de blev upptäckta.

De rikas boning

Europeer tog över landet och blev rika på bl.a. sockerrörsodling och handel. De byggde fina hus som finns kvar än i dag men dåligt underhållna. Staten har inte pengarna till det.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.08 | 15:28

Tack Lars för upplysningen om Hjärstablarren som var mäkta omtalad i Örebro på sin tid. Ett så kallat original.

...
07.08 | 18:39

Min fru som är uppväxt i Örebro, Hertig Karls Allé, kommer väl ihåg
Hjärstablarren. Han frågade alla "gillar du raggmunk?"

...
25.05 | 20:44

Många konspirationsteorier om vaccinet. Där finns det många foliehattar. Att dom sprutar in ett chip så staten vet vart du är. Ja herregud

...
28.07 | 16:13

Hjärstablarren kommer jag mycket väl ihåg. Han hade jobb som springschas och åkte runt med varor på en trehjulig flakcykel.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS