Dagbok
Recept

Rosepepparlax

Rosepepparlax

Färsk laxfile med skinnet kvar
salt och rödpeppar
philadelfiaost
vitlök

Krydda laxenoch lägg den i ett smort ugnsfast fat.
Låt dem steka i 175 graders värme i ugnen i 15 min.
Blanda philadelfiaosten med pressade vitlöksklyftor
servera detta tillsammans med kokt potatis och sallad.

SMASKENS!

Timjankryddad kalventrecot

Timjankryddad kalventreocote med svart vinbärsgele och portvinssås

Kalventrecot
Timjan
Salt
Peppar
Matolja

Sås
Nötbuljong
Portvingrädde
Persilja
Svart vinbärsgele

Krydda och stek köttet
Ta ur det och blanda buljong, Portvin, grädde och gele.
Smaksätt med salt och peppar.
Bon Apetit!


Adventspaj

Denna kan jag varmt rekommendera.

150 gr smör
3 dl smör
2 msk kallt vatten
Rör ihop. Knåda till en deg och låt stå 20  min svalt.

Fyllning
15 körsbärstomater
1 förpackning Mozarella

Dela tomaterna och skär mozarellan i små bitar. Blanda i en skål.

Äggstanning
4 ägg
3,5 dl vispgrädde
2 dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kuvert saffran
2 msk persilja

Blanda i en skål

Kavla degen och lägg i en form. Tips: använd bakpapper då är det bara att vända degen direkt i formen och forma till den.
Förgrädda i ugn 200 grader.
Ta ut formen. Häll i hälften av äggstanningen. Sedan fyllningen och över det resten av äggstanningen. Strö persilja över och grädda i ytterligare 35 min.
Lycka till!













Ris a la Malta

4 pers
1 dl risgrynsgröt
1 dl kesella med vanilj
1 dl vispgrädde
2 apelsiner

Blanda gröt, kesella och apelsiner
vispa grädden och rör i

Mums! Mycket gott

Kalkonmiddag

1 kalkon
citron
salt o peppar
Fyllning
Fläskfärs
lök
salt
peppar
salvia
1 ägg

Tina fågeln i ca två dygn i kylskåp.
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör fyllningen och ta ur inälvorna i kalkonen.
Fyll den med fläskfärsen.
Gnid in utsidan med citron, salt och peppar.
Placera fågeln i en stekpåse.
Stek den i 175 grader.
1 timme per kilo.
Gör sås av det goda spadet i påsen. Med grädde blir det extra godis.
Servera med brysselkål och kokt potatis.
En god dessert till är ris a la Malta. Se ovan

Ansjovisrulle med fredagsmys

2 pers
3 ägg
1,5 msk vatten
salt peppar örtkryddor
1 rödlök
1 liten burk ansjovis
västerbottenost

Blanda ägg, vatten och kryddor
skär och stek löken i skivor samt skär ansjovisen i mindre bitar.
Häll upp äggblandningen i en mindre långpanna klädd med bakpapper. Grädda i ugnen 200 grader i 10 min eller till den har stannat.
Vänd omeletten på ett annat papper och låt svalna. Stek löken och fördela västerbotten ost, lök och ansjovis  på den svalnade omeletten. Rulla sedan ihop den och garnera med persilja.
Gratinera i ugn några min.
Njut tikksammans med en kall öl och ett gott bröd.

Hallonsylt med choklad

Koka 1 liter hallon tillsammans med 4 dl rörsocker och ta av plattan efter ca 10 min då sockret smält. Ta av kastrullen från plattan och låt 150 gram vit choklad smälta i sylten. Rör om och häll upp i rena glasburkar.
Lovar att det är himmelskt gott och passar alldeles särskilt bra till glass eller våfflor.
Så enkelt och så gott!

Vattenmelonsallad m skinka och Feta

En underbar sommarsallad

100 gr spickeskinka
1 kg vattenmelon
150 gr Fetaost
olivolja
Svartpeppar
Mynta eller oregano

Sätt ugnen på 225 grader och lägg skurna skinkbitar på plåt i 5-7 min.
Låt svalna.
Dela melonen i lagom bitar och lägg upp dem på ett stort fat. Bryt över Fetaosten och ringla över olivolja. Peppra.
Kan varmt rekommenderas.

Tacogratäng

Fredagsgott med Tacogratäng

4 pers.
600 gr nötfärs
2 msk smör
1 påse tacokryddor
3-4 tomater
1 gul paprika
200 gr nachochips
3 dl creme fraiche
1 dl majskorn
1 burk Tacosås
2 dl riven ost

Hetta upp smöret och bryn färsen tillsammans med tacokryddan och vatten. Låt fräsa några minuter.
Tärna tomaterna. Kärna ur och tärna paprikan.
Varva färsen med chips,tomathack, paprika, creme och tacosås i en smord form
Avsluta med nachochipsen och strö över osten.
Gratinera i 225 grader ca 10 min.
MUMS! Riktigt gott!

Torka örter

Torka dina färska örter och spara dem i kryddburkar till vintern.
Här har jag Oregano, Rosmarin och Timjan

Lovar att de ger god smak även som torkade för att inte tala om dofterna i köket.

Västeråsgurka

Västeråsgurka

1 kg Västeråsgurka
10 dillkronor
2 msk senapsfrön
Lag:
2 dl inläggningsättika
3 dl vatten
2-3 dl socker
0,5 dl salt

Borsta gurkorna
skär den i skivor
varva med dill och senapspulver i en kruka
Häll över lagen och låt stå över natten.
Dela upp på burkar.

Mycket gott men det är en snabbinläggning som inte håller så väldigt länge.

Saltgurka

Saltgurka

1 kg västeråsgurka
10 st dillkronor
10 vinblad
pepparrot
Lag:
1 l vatten
2 dl inläggningsättika 12%
1 dl salt
1 tsk socker

Lägg gurkorna i salt över natten
Skölj och picka tre hål i varje med en potatissticka
Varva gurkor dillkronor och vinblad i en stor kruka och blanda i pepparrot
Häll över den kokta och nu kalla lagen
Låt stå under en natt. Skär sedan upp gurkorna i skivor, lägge dem i burkar och häll lagen över.

KRISPIGT OCH GOTT!

Hemlagad pizza

Pizza med skinka och ananas

2 pers.
1 Hönökaka
olivolja
tomatpure
skinka
ananas
tomater
oregano riven parmesanost

Bred brödet med tomatpure och olja
lägg på skuren skinka, ananas och tomatsksivor.
Krydda med oregano. Jag använder färsk
Riv parmesanost och strö på.
grädda i ugn 225 grader i ca 10 min.
Mycket gott!
Bon apetit!

Marinerad Lax

Laxfile 2
Honung
ingefära
Soya
paprika

Lägg laxen i en smord form och pensla med en röra bestående av honung soja och kryddor
Stek i ugnen 175 gr 10-15 min.
Servera med ris.

Mums!

Portugisisk omelett

2 pers
5 ägg
2 paprikor
bacon
2 msk vatten
3 msk matlagningsgrädde
salt
oregano

Skär bacon i småbitar och stek dem
låt dem rinna av på hushållspapper
Skär paprikan och fräs den och ta upp den
Blanda ägg, vatten och grädde samt kryddor
Häll blandningen i stekpannan och stek till omeletten stannat.
Lägg på fyllningen.

Njut! Nyttigt och väldans gott

Julskinkaspurt med grönsaksgratäng

resterna av julskinkan
äppelmos
Morötter
lök
vitlök
tomater
Creme Fraiche

Skär morötterna i skivor
Stek lök och vitlök
Blanda i en ugnsfast form
Krydda med timjan
Häll på creme Fraiche
Sått in i ugnen 200 grader i 25 min.

Skär skinkan i skivor och stek dem
Bred på aningen äppelmos så blir de glaserade.

En mycket lätt rätt och fantastiskt god

Lax med färskost och pepparrot

2 pers.
2 laxfilleer
150 gr färskost
2 tsk pepparrot
dill

Blanda ost med pepparrot och dill. Skör ett snitt i varje bit lax och fyll den med blandningen. Lägg resten ovanpå. Stek i ugnen 225 grader i 12-15 min.
Servera med potatis eller ris.
Ljuvligt gott!

Kållåda med skinka

Vitkål
vatten
lök
curry
socker
skinka
ost

Skär kålen i strimlor och förväll den i kokande vatten i ca 10 min
Skär löken i strimlor, fräs den tillsammans med curry och 1 tsk strösocker. Häll i 1 dl vatten. Låt småkoka några minuter. Lägg i riven ost
Smörj en form och häll i blandningen.
Stek den i ugnen i ca 25 min i 225 grader.

Mycket god!

Fläskfile Sinkadus

1 fläskfile
1 burk champinjoner eller färska
3 tomater
3 msk senap
2 dl matlagningsgrädde
1 dl lättmjölk
riven ost
salt och peppar

Skär köttet i skivor, bryn båda sidor i stekpannan och krydda med salt och peppar.
Stek svampen och lägg den över köttet.
Smörj en form och täck den med skurna tomatskivor. Lägg på kött och svamp.
Värm upp stekpannan igen. Häll i grädde och mjölk, senap och krydda med salt och peppar. Häll såsen över blandningen i formen. Täck med riven ost.
Gratinera 20 min i ugnen 225 grader. Servera med kokt potatis eller ris.
Mums! Jättegott med ett gott vin till se vintips.

Medelhavssallad

4 personer
1 pkt ruccola
2 bifftomater
1/2 gurka
12 melon
200 gr keso
1/2 rödlök
fetaost
olivolja
basilika eller oregano
flingsalt
svartpeppar

skölj salladen och lägg den på ett stort fat. skiva tomaterna och gurkan. Varva på fatet. Skiva melonen, skär den i kuber och blanda i salladen.
Lägg keso och feta i mitten.
Skala och skiva rödlöken. Strö dem över salladen. Ringla olja över. Garnera med örter. Strö över salt och peppar efter smak.
För min del vill jag gärna hoppa över saltet. Det är godare utan.
En mycket god kvällsrätt.

Danska smörrebröd

 4 pers
4 Rågbröd
margarin
5 ägg
1 dl majonäs
3 dl skalade räkor
citron
rom
dill

Smöra brödet
lägg på kokta och skurna skivar av kokt ägg
lägg på majonäs
Lägg på räkor och citronskivor
Toppa med rom och dill
GOTT!


God belgisk kall sommarsoppa

4 pers
2 msk matolja
2 dl vatten
5 dl filmjölk
1 slanggurka
vitlök
valnötter
salt och peppar

skala och skär gurkan i bitar stora som sockerbitar
Blanda matolja, vatten och fil och vispa till oljan försvinner i mjölken Blanda i en klyfta pressad vitlök
Slta på grukbitarna och låt dem ligga en kort stund
Skölj dem sedan i ett durkslag med kallt vatten.
Häll dem i soppan. Krydda med salt och peppar. Garnera med valnötter
God måltid


Rödpepparbiff

2 pers
300 gr nötfärs
1/2 dl mjölk
1 msk ströbröd
1 liten lök
1 ägg
1 tsk malda rödpepparkorn
1 köttbuljongtärning
salt

Sås
1 tsk rödpepparkorn
1 dl creme fraiche
1/2 dl mjölk
soja
buljongtärning
salt

Blanda mjölk och rivebröd. Låt svälla. Blanda färsen och gör biffar.
Stek dem i stekpanna i matolja.Håll varma och låt rödpepparkornen fräsa. Häll sedan i de andra ingredienserna.
Servera med klyftpotatis.
Mycket smakligt.

Boef de Rocheford

Biff av nötkött
Potatis
150 gram Rochefordost
3 dl vispgrädde

Krydda köttet och grilla eller stek det.
Smält osten i en kastrull och blanda i grädden. Låt koka till det blir krämigt.

Klyftpotatis
Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg dem i en oljad bakpappersklädd form eller plåt. Rör om.
Sätt in i ugn 200 grader i ca 30 min.
Salta och njut.

Detta är supergott

Kalvfile Aurora

Två personer
2 skivor kalvfile
mjukost med vitlökssmak
Champinjoner färska
lök
 2 dlbuljong
1 dl vitt vin
2 dl grädde ( jag använder 7% matlagningsgrädde)

Platta ut köttskivorna
Skär en ficka i dem
Lägg i osten
Bryn dem i en stekpanna
Ta upp dem
Fräs svamp och lök
häll i vin och buljong
låt puttra 5 min.
Bräsera köttet i såsen under 5-8 min.
Mums!

Minicarlsone

Färdig pajdeg
Skinka
tomatpure
mjukost m vitlök
kaviar senap
purjo

Tryck ut små runda plattor ur degen.
Blanda två fyllningar. En med tomatpure, skinka och mjukost och en med kaviar,senap och purjolök.
Lägg en klick på smördegsplattorna och vik den dubbla.
Grädda dem i ugnen i 225 grader.
Njut dem tillsammans med en god sallad med italiensk dressing.
Mycket gott!

bräserad lax

2 pers
2 laxfile
purjo
morot
selleri
salt
vitpeppar
 
Lägg laxen på en bädd av lök i en kastrull.
Om du har fiskrens så använd det. Jag blandar fuskbuljong, grönsaker och kryddor och kokar upp det. Låt koka en stund.
 Täck sedan fisken  med fiskbuljong och kryddor
koka upp och sjud 5 min.
Ta upp fisken och sila av. Häll i grädde. Krydda.
Servera med pressad potatis.
Jättegott!

Kycklingsoppa delikat

2 pers
1 kycklingfile
1 halv gul lök
1 apelsin
1 äpple
fiskbuljong
grädde
persilja
salt peppar
mejram
timjan
citron
konjag
medeira
vitt vin

Fräs frukt och grönsaker
häll på 5 dl fiskbuljong, 1 dl vin och pressad citron samt  en skvätt konjak och kryddor.
låt koka ca 1 timme
fräs kycklingen som ska vara skuren i småbitar.
Sila bort grönsakerna och frukten . Lägg i kycklingen och grädden.
Smaka av med madeira och kryddor och blanda i persilja.
Lovar att du njuter

Sula med pligg

Det här njöt skomakaren i Kumla av då det var helg.

2 pers.
2 ryggradsbiffar
potatismos
bacon

Stek biffarna möra. Jag kryddade med honung, salt och peppar. Ta ur dem och vispa upp stekspadet med lite atten.
Stek bacon skuren i små bitar och låt dem rinna av på en bit hushållspapper.
Koka potatis och gör mos. Krydda med salt, peppar och muskot.
Lägg moset på tallriken som överdelen av en sko- Lägg på biffen som en sula och och bacon på små pliggar runt om.
Mycket gott!
Servera med grönsaker och ev lingon.

En krämig och underbar champinjonsoppa

4 pers
4 hg färska champinjoner
3 msk smör (vi använder endast matolja.)
soppveloute´
1 dl vispgrädde ( Vi använder 7% matlagningsgrädde)
Salt och peppar.

Soppveloute´
1 bit rotselleri
1 purjolök
1 gul lök
1 msk vetemjöl
8 dl grönsaksbuljong.

Gör soppveloute´n genom att fräsa grönsakerna. Pudra över mjöl och späd med buljong. Låt koka till allt är mjukt. Sela bort grönsakerna.
Häll tillbaka den simmiga lagen och blanda i de skurna champinjonerna.
Koka i 15 min.
Häll i grädden och smaka av.

Kan utlova en mycket god lunchsoppa. Till det serverar jag hembakad surdegsbaguette. Mums.

Jacobssons skomakarlåda

Hemlagad potatismos
oxfile i skivor
skinka

Gör potatismos och krydda
fyll botten på en form med det
stek fileerna till medium
krydda med salt och peppar
skär skinkskivor till mindre bitar
stek dem
Lägg köttet på moset och lägg skinkan över
fyll pannan med vatten. Lägg i en buljongtärning.
Häll skyn över rätten

wow! Bon Apetit!

Soppa från landet

1 lök
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl vatten
1 burk krossade tomater
köttbullar
salt
peppar
timjan

Bryn löken
lägg i buljongen
häll i tomaterna
låt koka 5 min
spä med vattnet
krydda
lägg i köttbullarna

Mums

Fransk laxsoppa

2 pers
1 laxbit
1 halv fänkål
1 morot
1 halv lök
 1 bit purjolök
1 klyfta vitlök
1 tomat
1 tärning fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 l vatten
timjan

Röra till soppan.
1 dl majonnäs
1 påse saffran
1 klyfta vitlök

Skär laxen i tärningar, fänkålen i små bitar, likaså moroten, lökarna och tomaten.
Fräs allt utom laxen i en gryta med olja, fyll på vin, med buljongtärning och hälften av vattnet. Låt koka ca 20 min.
Lägg i laxen och låt den koka med i 5 minuter.Häll på resten av vattnet.

Blanda majonnäs med saffran som stått i 2 msk vatten i 5 min och silats samt en klyfta vitlök.
Kan rekommenderas.





Gunsans skinkäppelgryta

4 pers
500 gr grytbitar av fläsk
1 lök
1 äpple
en bit purjolök
2 morötter
1 köttbuljongtärning
3 dl vatten
3 dl matlagningsgrädde 7%
2 dl äppeljuice
Ingefära

Krydda köttet med salt och peppar och bryn dem i stekgrytan tillsammans med löken.
Skär äpplet och morötterna samt purjon i mindre bitar och lägg i dem
Häll i äppeljuicen och vattnet tillsammans med buljongtärningen
Krydda med ett uns ingefära salt och peppar.
Låt koka ca 45 ´60 min till köttet är mört.
Bon apetit.
Mycket gott

Entrecote Becouse

Detta är ett Kajsa Warg recept

2 entrecote
vitlök
lök
3 dl rödvin
persilja 1 msk mjöl
dragon salt och peppar

Krydda köttet med salt och peppar
Stek tillsammans med lök och 1 klyfta vitlök ca 5 min per sida
Lyft ur och håll dem varma
Stek lök, ös på mjöl och vin
Krydda med persilja, salt ytterligare vitlök och dragon
Servera med klyftpotatis
Jättegott!

Kålsoppa

4 personer
3/4 vitkålshuvud
1 lök
1 grönsaksbuljong
2 msk sirap
3 nejlikor
salt
olja
smör
1.5 liter vatten
4 kryddpepparkorn

Skär vitkålen i små bitar
Bryn den tillsammans med matolja och en klick margarin.
Häll på sirap och buljongtärning samt vatten
Sätt nejlikorna i löken och lägg i den samt 4 kryddpepparkorn.
Låt koka i en timme. Fyll på vatten vid behov.
Lägg i köttbullar eller prinskorv.
Ljuvligt gott!



Kalkon

Kalkon stekt i stekpåse.
175 grader och 1 tomme per kilo.

1 Kalkon
Fläskfärs
1 Lök
1 ägg
1 msk mjöl
Salvia
Oregano
Citron

Gnid in fågeln med citron
Salta och peppra
Fyll den med färsblandningen
Lägg den i påsen. Tillslut och klipp ett hål.
Skjuts in i ugnen.
JÄTTEGOTT!

Fetaostbiff med tomatsås

Ca 12 biffar
500 gr blandfärs
150 gr Fetaost
2 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
1 äggula
2 msk chilisås
salt, svartpeppar

Tomatsås
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 tsk socker

Blanda färsen med smulad fetaost. Finhacka lök och vitlök och blanda ner det i smeten tillsammans med Chilisås, ägg, salt och peppar.
Forma biffar och stek dem.
Sås:
Finhacka lök och fräs den i pannan. Tillsätt krossade tomater och vatten. Smaka av med socker.
Mycket gott!

Lingonsylt

! liter lingon
1 dl socker
2 dl vatten

Rensa lingonen
koka upp i vattnet
låt det sjuda i 15 min
skumma
ta av och rör i sockret lite i taget
låt sjuda 10 min.

Gott med syrlig smak. Vill man så kan man ha i mer socker.

Äppelmos

Det här moset behöver du inte passera. Den kokas till mos.

8 kg äpplen
1,5 liter vatten
1,4 kg strösocker
0,5 kryddmått Natriumbensonat per färdig kilo.

Skala och urkärna äpplena
Skär dem i tunna klyftor
Varva i grytan med sockret
Häll på vattnet
Låt koka under omrörning till frukten kokat sönder och blivit ett glansigt mos.
Låt svalna och blanda Natriumbensonatet med lite av moset och lägg det sedan i det färdiga moset.
Häll upp på varma burkar.

Mycket gott!

Kräftröra på bröd/baguette

Formbröd eller baguette skuren i skivor
1 burk kräftstjärtar
1 lök
1 paprika
2 klyftor vitlök
Tabasco (några droppar)
olivolja
riven ost

Lägg brödskivorna i en ugnsfast form på smörpapper
Skär löken och fräs den i stekpanna. Låt kallna.
Skär paprikan.
Blanda allt till en röra tillsammans med kräftstjärtarna och pressa i vitlöken och tabascon.
Häll olja på bröden och lägg på röran. Avsluta med riven ost.
In i ugnen i 225 grader i ca 5 min.
Mumsig kvällsrätt!

Grilla potatisen

Färskpotatis
1,5 dl matolja
1 klyfta vitlök
salt
peppar

Blanda ingredienserna och lägg dem i en plastpåse.
Lägg i de skalade potatiserna och låt dem marineras i 30 min.
Grilla dem sedan tillsammans med köttet eller fisken.
Mycket gott!

Vinbärsgele

3 l svarta vinbär
7 dl vatten
800g socker per liter saft

Koka bär och vatten i 5 min
rör i socker bitvis
låt koka i 8 min
då dropparna med motstånd lämnar en sked är gele´n klar.
Häll upp i rengjorda burkar.
Jättegott tilll grillköttet.

Paella

8 pers.
1 lök
3 vitlöksklyftor
8 dl långkornigt ris
0,5 dl olivolja
400 gr konserverade tomater
1,5 l hönsbuljong
1 pkt saffran
1 lagerblad
salt och peppar
grillad kyckling
2 dl räkor
ärtor

Fräs löken tillsammans med riset.
Lägg i buljong, vitlök,tomater, saffran och lagerblad. Koka till riset är mjukt.
Krydda.
Lägg i kyckling och räkor samt grönsaker.
Värm i ca 5 min.
Mycket gott!

Himmagjord klarbärssaft

5 l klarbär
1 l vatten
1,5 kg socker
0,5 kryddmått natriumbensonat

Ta ur kärnor (ca 0,5 l) och mal dem.
Koka dem tillsammans med bären och pressa sönder dem så de saftar sig ordentligt.Ca 10 minuter.
Häll den i silduk och låt den rinna till det slutat droppa.
Koka upp den avsilade saften i en ren kastrull, häll i socker och natriumbensonat.
Ta av kastrullen och skumma ordentligt.
Häll upp i varma rena flaskor, korka och låt svalna.

Mm, smakar underbart i bersån.


Klassiskt dillkött

4 port
300 g kalvbog
1 gul lök
1 purjo
1 morot
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 kvist timjan
3 tsk salt
2 dl grädde
Dillreduktion
Idealmjöl
Dill

Dillreduktion
5 dl vatten
5 dl strösocker
Dill
5 pepparkorn
3 msk ättika
Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp. Sjud sakta i 5 min. Sila av så mycket du vill ha i styrka till dillköttet.

Köttet
Skär i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp det i kallt vatten
Häll av det och fyll i nytt. Skär upp grönsakerna och lägg dem i grytan
Tillsätt lagerblad,vitpeppar och salt samt timjan.
Låt sjuda till köttet är mört. ca 45 min-1 timma.
Smaka av med dillreduktionen och red av.
Mycket gott

Biff Rydberg a la Morberg

4 pers
Oxfilé
10 potatisar
1 lök
smör
olja
salt
peppar

Skala potatisen, skär den i tärningar och råstek dem i smör och olja.
Håll den varm medan du steker köttet, skuret i tärningar lika stora som potatisen och finskuren lök.
Häll tillbaka potatisen då köttet är mört och krydda.
Häll en äggula u snapsglas en till varje person.
Servera!
En mycket god och lyxig variant av pytt i panna.

Sparrissoppa a la Morberg

4 pers
1 lök
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
1 dl vitt vin
5 dl grädde eller smal 7%
1 burk sparris
salt och peppar

Skär löken och fräs den i smör eller olja.
Smula sönder buljongtärningen i grytan och häll på vattnet och vinet
Lägg i sparrisen skuren i 1 cm stora bitar.
Låt koka några minuter
Häll i grädden och smaksätt med kryddorna

Mustigt och gott ned hembakad pain riche. Se bakrecepten.

Inbakad kassler med champinjonskräm

Smördeg
skivad kassler
1 burk champinjonskräm
1 vitlöksklyfta
örtkrydda
ägg till pensling

Sås
2,5 dl grädde
1 dl chilisås
1 burk creme fraiche

Blanda champinjonkrämen med vitlöken och kryddan du valt.
Lägg blandningen på skivorna och tryck ihop dem till en hel kasslerbit
Skär ut en lagom bit av degen och packa in köttet.
Av den överblivna degen kan man skära ut små dekorationslöv och lägga ovanpå.
Pensla med äg
Låt stå i ugn 30 min.

Blanda grädde, chilisås och creme fraiche till en sås och värm den.
Servera med broccoli och ris.
Mycket gott!

Ps. Till vardags använder jag smalgrädde och likaså creme.

Delikat räksoppa

4 pers
500 g räkor med skal
1 liten lök
3 morötter
1 skvätt cognac
2 dl vitt vin
1 l fiskbuljong
1,5 dl grädde

Skala räkorna och spara skalen. Skär lök och morötter i mindre bitar.
Fräs de sistnämnda i olja och lägg sedan ner skalen tillsammans med cognacen och vinet.
Lägg i tå tärningar fiskbuljong och 1 l vatten. Jag brukar använda lite mindre vatten. På det viset blir det mer koncentrerad smak.
Häll på grädden och låt småkoka en stund.Smaksätt ev med lite tomatpure.
Otroligt gott och den blir lika bra utan spriten men vinet gör sitt till.
Servera gärna med nybakade bagueter. Se på min baksida.
Passar utmärkt som lunch eller förrätt vid bjudning.
Dina gäster kommer att älska den.
Bon apetit!



Fläskfilé med grönpepparsås

4 pers
1 fläskfilé
1 pkt bacon
örtsalt
matfett
ca 1 dl vitt vin

Såsen:
1 påse grönpepparsås
2,5 dl mjöllk
1 dl vitt vin
2 del grädde
1,5 msk senap
1 dl creme fraiche
2 msk madeira.

Salta lätt på kötte och llinda in det med bacon. Fäst med tandpetare.
Bryn det i stekpannan och häll på 1 dl vin, Lått puttra en stund.
Blanda påsens innehåll med mjölk, vin och grädde. Vispa till det tjocknar. Krydda med senap och blanda i Creme Fraiche.
Häll såsen över köttet och låt koka sakta i medelvärme i 10 min.

Jag serverar med potatisgratäng men bara i sällsynta fall. Klyftpotatis är aatt föredra då det är nog med grädde i såsen. Den brukar jag tillreda med Mildas
7% grädde så blir rätten lättare. Likaså med creme fraiche endast 5% fetthalt.Jag hoppade också över madeiran men vid bjudning bör den vara med.
Man kan också lägga i lite mer grönpeppar vid behov.
Lovar att detta är en fantastisk bjudrätt.
Lycka till!


Biff med gorgonzolasås

2 pers
2 biffar
soya
olja
örtsalt
peppar
Sås
100 g Gorgonzola ost
1 dl grädde
1 dl purjo
tomater

Serveras med klyftpotatis

Skala och klyfta potatisen
Lägg den på smord smörpapper i en form. Spraya eller häll olja över potatisen
Sätt den i ugnen under 225 grader. Ca 20 min.
Pensla biffarna med soja och matolja. Krydda med örtsalt och peppar.
Stek dem i panna.
Smält osten tillsammans med purjo och grädde och låt småkoka en liten stund
Stek tomaterna tillsammans med biffarna några minuter.
Servera tillsammans med haricot vertes.
Mycket festligt och gott

 Känn med sticka då de är klara
och salta.





Delikat champinjonsoppa

4 pers
1 bit selleri
1 bit purjo
1 lök
1 buljongtärning
8 dl vatten
500 g färska champinjoner eller på burk.
 1 dl grädde
salt och peppar

Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs dem i lite smör och olja
lägg i buljongen och häll på vattnet. Låt koka till de är mjuka.
Sila spadet. Häll det tillbaka i grytan och lägg i svampen.
Låt koka 15 min. Häll i grädden och smaksätt.

Voila! En njutning för gommen och med hembakt tekaka till blir den dubbel.
Se recept på "min baksida" här på min hemsida.

Wallenbergare

500 g kalvfärs
3 äggulor
2-3 dl grädde
2 tsk örtsalt
peppar

Sås
1 burk murklor
1 msk mjöl
1 msk honung
soja
Salt och peppar

Blanda färsen med gulor, grädde och kryddor.
Forma biffar och stek fint på medelvärme.
Stek svampen och gör en redning av mjölet och mjölken. Smaksätt med honung och kryddor.

Mycket gott

Hjortronparfait

6-8 pers

1 dl strösocker
1 dl vatten
5 äggulor
0.5 dl vispgrädde
250 g hjortronsylt
5 cl cognac

Koka en simmig sockerlag och låt den svalna något.
Låt kastrullen stå kvar på låg värme medan du häller i äggulorna och vispar till blandningen blir tjock och pösig. Låt svalna.
Vispa grädden hårt och blanda med den svalnade äggkrämen, sylten och cognacen.
Häll i lämplig form och låt stå i frys 4-5 timmar.
Strö över mandelspån före servering.
Är ni ett mindre antal så dela bara på receptet.
Jag lovar..smaken är en upplevelse.




Räkfärserade rödtungsfiléer m romhollandaise

Denna rätt hade jag på vår nyårssupe. Den passade så utmärkt efter hummern.

Två personer
2 filéer rödtunga
100 gram räkor med skal
Dill och purjolök
1 msk tomatpuré

Buljong
Räkskal
1.5 dl vatten
salt
dill
purjo
0.5 dl vitt vin

Såsen
1 påse hollandaissås
1 dl silad räkbuljong
0,5 dl vispgrädde
röd rom

Spara räkskalen i en kastrull
lägg i lite salt, dill och purjo
Häll på vattnet
Koka sakta under 15 min tillsätt vin och låt det dra ytterligare 15 min. Sila.
Salta lätt på filéerna och lägg på en blandning av hackade räkor, dill och purjo blandat med tomapuré.
Rulla ihop hårt och fäst med tandpetare. Lägg sedan ner dem med skarven neråt i en kastrull och häll på fiskbuljongen. Låt sjuda under lock i 8 min.
Blanda såsen med grädde och rom.
Bon apetit

Äggröra med lax

Lättlagad sommarlunch eller vickningsrätt

Till fyra personer
6 ägg
4 msk grädde
salt, peppar
2 nsk smör
100 gram kallrökt lax finhackad
1-1,5 dl riven ost
2 msk hackad dill
Brödskivor
Bazilika
citronklyftor

Vispa ägg och grädde och smaka av med salt och peppar.
Hetta upp smöret och häll ner äggblandningen. Rör om med en träalev.
Tillsätt lax, ost och örtkryddor. Blanda väl.
Smöra bröden och fördela äggröran ovanpå. Garnera med bazilika.
Servera genast med citronklyfta.
En kall öl till rekommenderas. Mycket gott

Sillgratäng

Potatis
Lök
Matjesill
Grädde

Skär potatisen i skivor
Skär löken
Skär sillen i mindre bitar

Smörj en form
Blanda ingredienserna i lager
sluta med potatis
Häll över lite sillspad

Häll på grädden och grädda i ugnen som Jansson

Underbart gott!

Fiskgryta med kaviar

300 gr torskfile
1 lök
1 äpple
2 morötter
1 tärning fiskbuljong
5 dl vatten
2 dl grädde
2 msk rökt kaviar
dill
gräslök
salt och peppar

Skär lök,morötter och äpple i små bitar
Fräs blandningen i grytan
lägg i buljong, vatten och grädde
Skär fisken i mindre bitar och lägg det i grytan
Häll i kaviaren
Låt koka till fisken är vit.

Indonesisk kyckling

1 grillad kyckling
1 röd paprika
2 dl grädde
1 klyfta vitlök
1 msk sambal olek
1 dl mango chutney

Skär kycklingen i små bitar liksom paprikan
blanda i en ungsfast form
blanda grädde, vitlök sambal olek och mango chutney
häll blandningen över kycklingen och paprikan

Låt stå i ugn 225 grader i 20 minuter
Servera med ris

Kryddstark men god

Kyckling Teryjaki

2 pers
2 st kycklingfilé
1 paprika
1 purjolök
potatismjöl

Marinad
2 msk vitt vin
2 msk socker
1 msk soya

Blanda marinaden, skär kycklingen i mindre bitar och lägg den i marinaden under 30 minuter. Rulla bitarna i mjölet och stek dem gyllenbruna i srekpanna.
Fäst dem och grönsakerna på grillspett och olja.
Grilla på hög värme till de är färdigstekta.
Känn efter noga att de är klara innan de tas ut ur ugnen.
Serveras med ris.


Två sorters kaviar

4-6 pers.
1 tub dillkaviar
3 msk senap
1 rågad msk finhackad dill
8-12 tunna skivor vitt bröd
3 msk margarin och 3 msk olja
4-6 tomater
1 liten burk svart kaviar

Blanda tubkaviar med senap och dill
Bred smeten på hälften av bröden och lägg de andra skivorna ovanpå
Hetta upp en stekpanna och stek dem vackert bruna i fettet.
Servera med tomathalvor toppade med svart kaviar

Chilimarinad

Biff
chilisås
1 paprika
5 vitlöksklyftor
1/2dl vitvinsvinäger
1,5 dl sirap
1 tsk cayennepeppar

Blanda alla ingredienser i en plastpåse
krydda biffarna med salt och peppar
Lägg dem i påsen
Låt ligga i kylen ett dygn
Severa med potatisgratäng

Grillmarinad till schnitzel

Grilla schnitzel
Marinad
1/2 dl outspädd äppeljuice
1/2 dl matolja
1/2 dl soja
1 tsk ingefära
1 tsk kanel

Blanda marinaden
krydda schnitzeln med salt och peppar
Blanda alltsammans i en plastpåse
Låt ligga i kylskåp i ett dygn.
Servera med klyftpotatis eller potatissallad

Cowboybiff

Marinad
1 st lök
2 morötter
1 1/2 msk matolja
1 msk honung
salt
timjan
Entrecote

Krydda entrecoten
svartpeppar
paprikapulver
timjan
salt
cayennepeppar
farinsocker

Blanda marinaden
krydda köttet
lägg det i marinaden
Låt ligga i kyl minst ett dygn

Grilla servera med en god sallad
vita bönor i tomatsås
stekpotatis


Kycklingspett med vinbärssås

4 port
500 gr kycklingfile
1 orange paprika

Marinad
2 msk olja
1 tsk soja
1 tsk salt
2 krm grovmalen peppar

Vinbärssås
4 dl hönsbuljong
3 msk svart vinbärsgele
3 msk tomatpure
1 msk hackad persilja
2 tsk potatismjöl utrört i lite vatten

Skär kycklingen i bitar och ansa och skär paprikan i bitar.
Blanda marinaden och lägg ner kycklingen i den för att dra en stund
Trä sedan bitarna på spett blandat med paprikan.
Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Stek mitt i ugnen 20 min i 225 grader.
Blanda alla ingredienser till såsen och red den.
Krydda eventuellt.

Serveraa med klyftpotatis och en sallad bestående av apelsin, tomater och bazilika.

Mycket gott!

Bazilikafilé

1 Fläskfile
4 vitlöksklyftor
salt och peppar
2,5 dl buljong
2 dl creme fraiche
Bazilika
Riven ost

Skär köttet i 1 cm tjocka skivor
Bryn dem i pannan
Krydda
Lägg i vitlöken som ska vara hackad
Häll på buljongen och creme fraichen
Låt koka i fem minuter
Krydda med Bazilika
Häll i riven ost

Servera med klyftpotatis och ostgratinerade bönor.

Portugisisk omelettt

4 ägg
2 msk vatten
Salt och peppar
1 paprika
1.5 dl vitt vin
1 pkt bacon

Skär paprikan och baconen
Stek dem
häll på vinet
blanda ägg och vatten
Krydda
Häll smeten över blandningen i pannan
Sänk värmen och låt omeletten stanna.

Mycket gott!

Åkes älgfärsbiffar

400 gram älgfärs
4 dl riven ost
1 msk kantarellfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk potatismjöl
1 ägg
1 dl vichyvatten
350 gr svamp
1,5 dl matlagningsgrädde

Rör samman färsen med 1 dl av osten, 1/2 msk fond,salt, peppar mjöl, ägg och vatten.

Forma till biffar och stek dem i smör. Stek svampen.

Sätt ugnen på 225 grader

Bred ut svampen i botten på en smord form. Lägg biffarna över och strö över resten av osten. Blanda 1/2 msk av fonden med grädden och häll i formen.
Gratinera i ugnen 10-15 minuter
Njut!

Åkes köttfärspaj

Pajdeg
200 gr smör
2 dl mjöl
1 msk vatten
salt

Köttfärs
salt
peppar
tacokryddor
paprikapulver

Äggstanning
2 ägg
2 dl mjölk
salt
peppar

Smält smöret och låt svalna
blanda mjöl, smör, salt och vatten
Blanda till en dag
lägg den i botten på en form
bryn köttfärsen
krydda
gör äggstanning och blanda med köttfärsen

Häll det över pajdegen
strö över ost
grädda i ugn 200 grader ca 30 min


Smörstekt gös med vitvinssås

2 st Gösfile ( vi köper färsk)
smör
ärtor
1 burk kantareller
salt och peppar

Smält smöret och panera fisken i vetemjöl
Stek gösen 4-5 min på varje sida
Fräs kantarellerna och väm kantarellerna
Lägg upp på tallrik
Servera med pressad potatis.

Åkes plankstek på tallrik

2 port
2 oxfile i skivor
sakt och peppar
tomater
smör
haricot vertes
Bearnaissås

potatis
äggula
smör
salt och peppar

Skala och koka potatisen
Krydda köttet och stek det i pannan till det blir mört
värm haricot vertes och bearnaissåsen
Pressa den kokta potatisen. Lägg i äggulan och smöret.Krydda.
Lägg upp alltsammans på tallrik och servera.

Gunillas ananaspaj

Nu är han stolt min lilla gubbe för han har faktiskt bakat denna efter vår egen Gunillas recept (vår sons svärmor. )
Tro mig, den går ned som Guds ord i en tokig säger Gunilla och jag håller med.

150 gram smör
3 dl vetemköl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Smält smöret och låt det svalna
Blanda torrvarorna i en bunke, häll i smöret och arbeta in det i mjölblandningen
ryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel
Ställ pajformen i frysen i en halv timme.

Fyllning
1 dl socker
2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker
ananas
Låt ananasen rinna av
Blanda socker, creme fraiche och vaniljsocker, samt ananas.
Slå blandningen i det frysta pajskalet och grädda i 175 gr i ca 35 min
Servera med äkta vaniljglass
Jag lovar att du blir salig!


Per Morbergs svampsoppa

4 pers
1 liter svamp
7 dl grönsaksbuljong
4 dl grädde
1 gul lök
salt
peppar
1/2 citron

Hacka löken fint och sautera den i en kastrull
Lägg i svampen och låt sautera till vattnet är borta
Häll i buljong och grädde
Låt sjuda 7-8 min
Krydda med salt, peppar och citronsaft

Ugnstekt falukorv

Falukorv
rödlök
paprika
gurka
ost

0,5 dl olivolja
basilika
peppar

Skär korven som i skivor men inte ända ned med några cm mellanrum och lägg den i en smord form
Lägg i en skiva lök,paprika och gurka i varje skiva och lägg resten av grönsakerna runt korven.
Blanda oljan med kryddorna och häll det över anrättningen
Häll över riven ost
Låt stå i ugnen 20 min i 200 grader
Servera potatismos till.
Mums!

Isterband Boston

Isterband
Bostongurka
Rödbetor

Dra av skinnet på isterbanden och skär den i tunna skivor
Stek dem i pannan och pressa sönder dem till en röra
Blanda i Bostongurka och skurna rödbetor efter behag
Häll gärna i lite rödbetsspad och rör ihop alltsammans

Detta är en mycket god vardagsmiddag med kokt potatis till

Citronlax

4 pers
6 laxbitar
1/2 citron plus rivet skal
1 creme fraiche
1 msk senap
salt och peppar

Lägg bitarna i en form
krydda
blanda röran och lägg den ovanpå
skjuts in i ugnen 225 grader i 15 min.

Servera med potatismos blandad med purjolök
Fantastiskt gott!

Lax i paprikasås

4 pers
4 st laxfileer
1 tsk senap
0,5 dl färsk pressad citronsaft

Sås
1 röd paprika
3 dl creme fraiche
1 tsk dragon
1 tsk chilipeppar
salt
ev färsk dragon till garnering

Rosta paprikan på folie i ugnen i högsta värme
Blanda senap och citron och pensla det på laxen
Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp 10 min.
Hacka paprikan och blanda den med övriga såsingredienserna
Stek laxen

Servera med såsen under som en spegel och lägg laxen ovanpå.
Kan starkt rekommenderas.

Gräddkokt kyckling

2
pers
2 kycklingfileér skurna i tärningar
1 hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 burk champinjoner
Matolja
1/2 dl vitt vin
Grädde  (jag använder smalgrädde)
1 msk senap
1 tsk honung
30 gr spenat

Fräs lök och vitlök
Lägg i champinjonerna
Häll i vinet
Låt koka till hälften av vinet återstår
Häll i grädde, senap och honung
Låt koka upp och lägg i kycklingen
Avsluta med spenaten
Smaka av med salt och peppar.
Mycket gott!



Japanska kotletter

4 port.
4 fläskkotletter
1/2 dl olja
3 msk kinesisk soya
1 hackad lök
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 msk vinäger
peppar
koriander

Lägg kotletterna i en form
Blanda övriga ingredienser och häll blandningen lver kotlettrna
Låt dem ligga i marinaden i 30 min. Vänd dem några gånger
Ställ in rätten i ugnen 30 min 200 grader

Makaronlåda

4  personer
Kokta makaroner
4 ägg
4 dl mjölk
salt
peppar
oregano

1 pkt Bacon
Tomater
Riven ost

Koka makaronerna
Blanda ägg, mjölk och kryddor
Lägg makaronerna i en form och häll blandningen över
Låt stå i ugnen 30 min 175 grader
Stek bacon och låt det rinna av på ett papper
Lägg skivade tomater, bacon och ost på formen
och gratinera i ugnen igen.
Mycket gott

Kolja i folie med citronpotatis

2 pers
2 färska koljafileer
salt

8 potatisar
1 lök
2 dl grönsaksbuljong
citron
salt
peppar

Skär potatisen i tunna klyftor
Blanda buljongtärning med vatten och koka upp
salt och peppra potatisen och häll i saft från en citron
häll buljongen över potatisen.
Skjuts in i ugnen 185 grader i en timma

Lägg fisken på smord aluiniumfolie
salta
Gör ett paket
Lägg det på potatisen i 45 min.



Enkel grönsakssoppa med korv

 2 pers
1 liten blomkål
1 stor morot
1 paprika
1 grönsaks buljong tärning
ärtor
2 dl vatten
salt
peppar
basilika

Dela blomkålen i buketter
skär moroten i skivor
skär paprikan i mindre bitar
Fräs grönskerna i lite olja
Häll på buljong
låt koka 10 minuter
häll i morötter och korv skuren i bitar.
krydda
lätträtt mycket god

Italiensk köttfärsgratäng

4 pers
1 kg råskalad potatis
1 tsk olivolja
salt o peppar
2 dl grönsaksbuljong

Färssås
1 tsk olivolja
360 gr köttfärs
2 gula hackade lökar
2 grovrivna morötter
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater
oregano
basilika
2 dl grönsksbuljong
salt o peppar
tomater
1 dl riven ost

Skiva potatisen
varva den i en form och krydda med salt och peppar
Häll i buljongen
Täck med smörpapper och grädda i ugnen 200 grader i 35 min.

Bryn färs och lök i oljan.
Rör i rårivna morötter och vitlök. Låt puttra
Häll i tomatburken och kryddorna.
Späd med buljongen
Smaka av
Ta ut formen och bred färsen ovanpå
Täck med skivade tomater och ost
Ställ åter in i ugnen och höj värmen till 225 grader
Gratinera 20-25 min
Gott! Min gubbe blir salig då han blir bjuden på detta.

Skogskyckling

4 per
4 st kycklingfileér
matolja
2 dl vinbärssaft
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
10 st enbär
soja
Oregano

Bryn kycklingen i oljan
Blanda de andra ingredienserna i en gryta
lägg i den brynta kycklingen
låt koka till köttet är klart.
Mycket gott!

Färgrik köttfärsgratäng

4 pers.
500 gr köttfärs
1 purjolök
200 gr gurka
1 paprika
Champinjoner
konserverad ananas
1 dl vatten
1 msk honung
2-3 msk soya
1 tsk vinäger
1 buljongtärning

Fräs färs, lök och svamp
Strimla paprika och gurka
Blanda ananaspad, vatten,soya, honung, vinäger och smulad buljong.
Häll över färsen och tillsätt grönsakerna. Låt koka en kort stund.
Smaka av.
Gott!

Kassler på potatisbädd

4 pers
12 potatis
purjolök
2 dl riven ost
peppar
 2 dl matlagningsgrädde
skivad kassler
senap
dragon
tomater

Lägg hälften av den skivade potatisen i en form och lägg över purjoläk skuren i skivor.
Krydda och fördela hälften av osten över och sedan resten av potatisen
Häll på grädden
Stek i ugnen 225 grader i cirka 25 min.
Blanda under tiden senapen med dragon och bre på hälften av kasslerskivorna och lägg de andra över.
Lägg kasslern i formen. Täck med resten av osten och tomatskivor
Stek ytterligare i 20 min.
Mycket gott!

Gryta a la France

Grytbitar av nötkött
Salt och peppar
 2 Köttbuljongtärningar
1 gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
timjan
1/2 dl rödvin
6-8 dl vatten
1 burk champinjoner

Bryn köttet i en klick smör
Krydda med salt och peppar
Smula i buljongen
Lägg i lök och vitlök, timjan, vin och vatten
Till sist champinjonerna
Låt allt koka till köttet känns lagom mört
ca 1-2 tim.

God och mustig soppa

4 pers
1 lök
1 burk champinjoner
1 msk olja
1 grönsaksbuljong
Krossade tomater eller pure
Frysta grönsaker
Salt
Korv eller köttbullar
mejram
persilja

Skala och hacka löken
Fräs lök och svamp i oljan
Smula över buljongtärningen
Häll i tomatblandningen, vattten och grönsaker
Låt koka en liten stund
Krydda med salt och mejram
Lägg i köttbullarna eller korven
Mycket gott med en mustig soppa i vinterkylan.

Rotsakspytt med falukorv och stekt ägg

Blandade rotsaker (jag brukar köpa en påse med sopprotsaker)
2-3 potatisar
1 lök
en skvätt honung
falukorv
salt
olivolja

Skala och skär potatis och rotsaker i skivor eller mindre bitar
Skala, skär och stek löken och ta upp den då den är gyllengul.
Råstek potatis och rotsaker och häll på honungen. Låt det steka till det blir lagom tuggmotstånd.
Lägg i lök och skuren falukorv.
Krydda med salt.
Stek ägget. (jag brukar krydda med paprikspulver)
Jättegott och smalt om man väljer korv med mindre fett enligt viktväktarna.




Glaserad skinkstek

1 skinkstek
Salt och peppar
1 äpple

1 dl äppelmos
1 msk senap
15 nejlikor

Krydda köttet
lägg den i en form tillsammans med äppelhalvorna
stick i en ugnstermometer
Låt stå i 175 grader till graderna uppnått 77
Blanda under tiden äppelmoset med senapen
Pensla blandningen över köttet då graderna uppnåtts. Stick i nejlikorna
Låt stå ytterligare i ugnen till den uppnått 82 grader.

Häll i 1 dl vatten i formen och vispa
red en sås på skyn.
Mycket gott!

Sjömansbiff

 4 pers
Sjömansbiff eller innanlår i skivor
1 lök
10 potatisar
1 buljongtärning
1 flaska lättöl
1 dl vatten
Salt och peppar

Skär köttet i små bitar
Stek det med smör och kryddor
Ta upp det och häll vätskan i pannan
Låt koka upp
Blanda potatis skuren i skivor ,kött och skuren lök i  en form med potatis först och sist och häll sedan vätskan över.
Låt stå i ugn ca 45 min eller till potatisen känns mjuk.
Mycket ätbart!

Lassange

Köttfärs
Lök
Tomatpure
Rivna morötter
mjölk
paprikapulver
Salt
peppar
oregano
lassangeplattor

Skala och skär löken
bryn den tillsammans med köttfärsen och paprikapulvret
Blanda i tomatpure
Krydda
Häll i ganska mjölk.
Låt det koka en stund.
Varva med plattorna i en form. Börja och sluta med köttfärs.
Avsluta med riven ost
Ställ den i ugnen ca 30 min i ca 200 grader

Denna är smalare än lassange med bechamelsås.

Zigeunerstek

oxfile skuren som tournedos
salt och peppar

Sås:
1 paprika
1 burk champinjoner eller ännu hellre färska
2 dl köttbuljong
oregano salt och peppar

Skär paprika och svamp i skivor. Fräs blandningen och blanda med buljong och kryddor. Låt koka 5 min.
Håll varmt
Krydda köttet oh stek det till den mognad du vill ha.
Om det går utan eldfara kan du flambera köttet i 4 cl cognac.
Servera med den goda franska potatisgratängen nedan.
Mycket gott!

Bocuse entrecote

Detta är riktigt gott!

Till fyra pers
2 entrecote
1 gul lök
2 vitlöksklyftor plus en till såsen
salt och peppar
3 dl rödvin
persilja
dragon
1 mosad ansjovis

Stek köttet i smör eller olja amt vitlök och krydda med salt och peppar.
5 min på var sida eller längre om man inte vill ha den blodig.
Håll det varmt medan du steker en fint hackad lök tillsammans med ytterligare
2 tsk vitlök.Häll på vinet och krydda med den mosade ansjovisen, persilja och dragon.
Servers med potatismos kryddad med salt,peppar och muskot.
Fantastisk smaksensation!


Nyårsmeny

Nyårsmeny
Hummer med god sås
Hjälmargös a la Majken  Se recept nedan
Vaniljglass med varm hjortronsylt

Dela den färdigkokta hummern och lägg på tallrikarna
Blanda creme fraiche med senap, en aning socker, salt och pepparrot samt lite saft av en citron som smaksättning efter behag.
Häll lite av såsen över hummern.
Voila!

Ps.Har gjort parfait istället för att använda färdig glass
 1 dl vatten
 1 dl socker
 5 äggulor
1/2 dl vispgrädde
 5 cl cocnac
250 gr hjortronsylt

Koka en lag av vattten och socker samt cognac
låt svalna något
vispa i gulorna under vag värme. Smeten ska li tjock
Låt svalna
Häll i den vispade grädden och sylten
Häll allt i en form och låt den stelna i frysen 4-5 timmar.
Bon apetit

Kalkon

1 kalkon
citron
salt och peppar
stekpåse

Fyllning
fläskfärs
lök
äpple
salvia
oregano
salt
peppar

Tina djupfryst kalkon ca 2-3 dygn i kylskåp
Ta ur innehållet och koka buljong på det.
Fyll med den färdiga fläskfärsblandningen.
Bind benen med hushållssnöre.
Gnid in fågeln med citron
Krydda med salt och peppar
Lägg den i stekpåsen och förslut.
Ställ in den i ugnen i 175 grader.
Låt den stå ca 1 timmer per kilo.

Red såsen med den goda buljongen och spadet i påsen.
Servera med kokt potatis, rödkål och äppelmos samt grönsaker.
Kan mycket varmt rekommenderas!

Crememarinerad biff

Crememarinerad biff.

Blanda 1 burk creme med 1 msk senap och tre klyftor vitlök i en plastpåse.
Krydda med salt, peppar och timjan.
Lägg i biffarna och tillslut. Låt stå i kylskåp helst i 1-2 dygn.

Servera med fransk potatisgratäng.
Se bland mina recept.

Pizzatorsk

Pizzatorsk

Torskfile
salt
peppar
Tomatpure
Grädde
Oregano
Riven ost

Krydda fisken och lägg den i en form
Blanda grädden med tomatpuren och oreganon. Häll allt över fisken och strö riven ost över allt sammans. Grädda i 225 grader ca 20-30 min.
Servera med potatis och grönsaker.
Jättegott. Kan rekommenderas till barn som inte gillar fisk.

Spagetti Carbonara

Spagetti Carbonara

Spagetti
Bacon
Parmesanost
äggula

Koka pastan
Stek bacon i skurna småbitar och låt dem rinna av på papper
Krydda spagettin med salt och oregano
Häll upp på tallriken med bacon, äggula och parmesan över.
Mycket gott!

Chilikassler

Chilikassler
Skivad kassler
Senap
chilipulver
curry
paprikapulver
Grädde
Gul lök

Bred senap på hälften av skivorna och lägg de andra över så de ligger två och två tillsammans i den smorda formen.
Stek den skurna löken och sprid den över kasslern
Varva kryddorna i pannan och rör runt utan att de bränns
Fyll på med grädden

Ställ in formen i 200 grader i ca 30 min

Kycklingsallad

Kycklingsallad
Grillad kyckling
majs
ärtor
sallad
purjolök
tomater
gurka

Dresing
Creme fraiche
Chilisås
Tacokrydda

Ta bort skinnet på kycklingen och skär köttet i bitar
Blanda den i salladen
Blanda såsen.

Servera med en brödbit och ett glas öl.
Mycket gott!

Sjötunga file del sol

Sjötunga file del sol
Sjötunga filé
1 lök
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
1 morot
2 nejlikor
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 dl vitt vin
Smöra en form.Krydda fisken med salt och peppar och lägg i den, häll det kokta spadet över men spar lite till såsen.
Lägg smörpapper över och ställ in den i ugnen 150 grader i 15 min.

Sås
smör
mjöl
grädde
citronsaft
buljongspadet
salt
peppar

Koka buljongtärningen i vattnet
lägg i moroten och löken med nejlikorna instuckna
häll i vinet och kryddorna
låt koka ihop
Red såsen med spadet och grädden

Fransk potatisgratäng
Skär den skalade potatisen i skivor
smaksätt formen med vitlök
varva potatis,salt, peppar, ost och grädde
Grädda i ugn 150-200 grader i 30 min (varmluft) längre i vanlig.

Laxpytt

Laxpytt
2 pers
2 st Laxfile
6 kokta potatisar
1 st Lök
 1 burk Sparris

Stek den skurna löken med potatisen skuren i bitar
Stek den tärnade laxen separat
Blanda den tillsammans med sparrisen i potatisen
Krydda med rivetn citronskal samt salt och peppar.

Viktväktarnas ugnspannkaka

Viktväktarnas ugnspannkaka
4 ägg
6 msk mjöl
5 dl mjölk
salt

skivad rökt skinka

Blanda ägg, mjöl och mjölk med salt
lägg skinkan skuren i strimlor i formen
Häll smeten över
Låt stå i ugnen ca 30 min 225 grader i varmluftsugn


Lövbiffsgott

Lövbiffsgott
Lövbiff
lök
senap
soya
2 dl vatten
1 dl creme fraiche
Salt och peppar

Skär biffen i tunna bitar
Stek den med skuren lök
häll på senap och soya samt vatten och creme Fraiche
Krydda
Låt koka 15 min
Servera med ris eller kokt potatis och en grönsallad

Låda italiano

Låda Italiano
Spagetti
1 lök
rökt skinka
1 burk tonfisk
Persilja
mjöl
tomater
ost
Koka spagettin
skär skinkan i små bitar och stek den.
Skär löken och lägg i den också tillsammans med tonfisken och persiljan
pudra över mjöl och häll över mjölk. Låt koka.
Lägg i ett ägg.
Häll den avrunna spagettin i en form och blandningen ingen över
Till sist tomater skurna i skivor och riven ost.
Krydda med oregano och gärna salt och peppar.
Bon apetit





Boef a la Bourguignonn

Boeuf a la Bourguignonn
Grytbitar av nöt
2 morötter
1 rotselleri
1 lök
1 msk mjöl
2 dl vin
purjo
2 msk tomatpure
soja
timjan
salt
peppar

Bryn köttet i smör eller olja
tillsätt skurna grönsaker
dofta över mjöl
häll över vinet
fyll på med purjo skuret i bitar
tomatpure, soja, timjan och sat och peppar.
Låt koka på svag värme till dess köttet känns mört.
Tillbehör kokpotatis och rödbetor.
Kan verkligen rekommenderas.
Ltcka till!
 

Currykyckling

Currykyckling
2 port.
2 st kycklingfile
1 st lök
curry och paprika
1 tärning kycklingbuljong
2 dl vatten
1 st paprika
1 st äpple
matlagningsgrädde

Stek löken
krydda med curry och paprika
lägg i filleerna och låt dem brynas
lägg i buljongtärningen och häll på vattnet
Låt koka i 15 min
Tillsätt skuren paprika och äpplet i tärningar
Fyll på matlagningsgrädde
låt koka ytterligare 5 min

Dubbelkassler

Dubbelkassler

Skivad kassler
Äpple
Senap

Bred senap på en skiva. Lägg på en äppelskiva. Lägg en annan kasslerskiva ovanpå. Stek den några minuter på varje sida.
Servera med Ungnstekt klyftpotatis.
Lätt som en plätt

Skinklåda

Skinklåda
Potatis
Lök
Skinka vanlig skivad och rökt
1 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk

Skala och skiva potatisen
Skala löken och skär i mindre bitar
Dela skinkskivorna i mindre bitar
Varva och krydda med salt, peppar och timjan
häll över gräddmjölken
Grädda i ugnen 225 % ca 40 min



Nötstek

Nötstek
Inte så ny kanske men god

1 fransyska (nötstek)
2-3 köttbuljongtärningar
1 lök
1.5 l vatten
Rotsaker
Salt och peppar
mjöl
grädde

Bryn köttet
Krydda
Dela löken i klyftor och lägg den i grytan
Häll på vatten och buljongtärningar så det täcker köttet
Lägg i de skurna rotsakerna
Låt det småputtra i ca 2 tim.
Red såsen och smaksätt med honung och salt och peppar
Servera med grönsaker och potatis och lite vinbärsgele
Garanterat gott.

Potatis och broccolisoppa

God och enkel soppa i höstrusket
2 port.
2 stora potatisar
1 lök
1 tärning hönsbuljong
200 gr broccoli
grädde efter smak (går lika bra med matlagningsgrädde)

Skala och skär potatis och lök i skivor
Blanda i grytan 5 dl vatten med buljongtärningen
Lägg i grönsakerna och låt koka 15 min
Häll i grädde
Krydda med salt och peppar.
Bon apetit

Hjälmargös a la Majken

Hjälmargös a la Majken
Detta är bara så mumma och passar till bjudmat
Gösfile färsk (helst från Hjälmaren)
1 lök
Grädde
Senap 1 tsk
Salt och peppar
Ugn 200 grader

Stek löken gyllenbrun
Lägg den i en form med fisken ovanpå
Blanda grädde, senap och kryddor och häll blandningen över gösen
In i ugnen i 40 minuter.
Serveras med kokt potatis och sallad
Gärna med ett glas vitt.

Sill och potatis

Detta är en underbar sommarätt

Inlagd sill
0.5 dl utspädd inläggningsättika
1,5 dl vatten
2 dl strösocker
1 rödlök
1 burk inläggningssill
0.5 tsk krossad vitpeppar
1 tsk krossad kryddpeppar
5 nejlikor
2 lagerblad

Koka upp lagen tillsammans med kryddorna och låt svalna
Skala och skär löken.
Skär sillen
Varva i en burk och häll den kalla lagen över. Låt stå ett dygn.

Varm matjesill
Blanda sill med skuren purjolök i en form. Häll spadet över
Täck med folie och ställ in hela härligheten i ugnen i ca 10 min. 175 grader.

Annonsplats

<script type="text/javascript">
adlite_client_id=211;
adlite_type="inline";
adlite_elements = ['id'];
adlite_target=30;
</script>

<script type="text/javascript" src="http://tracker.adlite.se/script.js" temp_src
="http://tracker.adlite.se/script.js"></script>

<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "ca-pub-9119375856537818";
/* www.guntan.se/mina favoritrecept */
google_ad_slot = "7674785243";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Anna-Lena Berggren | Svar 30.12.2010 18.38

Vilka härliga recept det verkar vara, jag ska testa de flesta. Enkla och lättfattade. Tack

Gun Molinder 30.12.2010 21.22

Var så god snälla Anna-Lena! tack för dina ord och att du besöker mig.
Det har varit tunt med nya recept men det kommer.
Kram Guntan

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

06.07 | 20:22

Hej Linda! Kul att du skriver till mig. Min mailadress är gun@gunfrakt.se
Hälsningar Gun

...
06.07 | 11:49

Hej Gun!
Har du någon mailadress dit jag kan skicka inbjudan till den nystartade FB-gruppen "Litteratur Örebro län: författarnätverk"? Mvh Linda B Ottoson

...
05.02 | 22:04

Ja, har vari med om liknande beteende... hade skr ivi att ja hade för mycket pengar med mig... fick diskutera en hel del.... De är inte så kul att möta..

...
05.10 | 10:20

Min bästa vän i hela mitt liv är en lesbisk, när vi var sjutton, hade vi ett hemligt relationer som strikt emotionellt.
Efter mycket nonsens och 3 år av att inte prata med varandra. Jag är gift (till en man) och hon har fortfarande samma känslor för mig s

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS