Byggnader,platser,anekdoter,historia

Slottet var en fästning med endast ett torn och bara två våningar då man byggde till en våning för att drottningen skulle få ett bekvämare gemak till sig och barnen. Inne på borggården kunde man höra djurläten, klapprande av hästhovar och skrindor. Här fanns riddare, narrar och knektar plus fästningens hantverkare och övrig personal som sprang omkring kors och tvärs.Slottsparken var fylld av hantverkarnas hus och gårdar.
Örebro på 1300-talet. Kung Magnus, sonson till Magnus Ladulås besökte slottet för att skapa våra rikslagar.Hans drottning var den vackra Blanche av Nemur som han hämtat i Belgien.Deras husföreståndare var heliga Birgitta. Staden tog slut efter köpmangatan. De två gatorna var inte direkt rena för man slängde ut sopor och avfall på dem. På stortorget stod bodar där man handlade precis som idag och där stod också skampålen där man satte ut fångar för att folk skulle spotta på dem.Kyrkan hade stor makt. Detta är även förebild för min bok Märta-Stina och Borgensöre.
Engelbrekt 1390-1436. Utsedd av dalkarlarna till rikshövitsman och ledde revolten mot Erik a Pommern som lät folket leva i nöd.Erik avsattes. Engelbrekt bodde på slottet och mördades i Göksholm då han var på väg på Hjälmaren till Stockholm för ett riksmöte.Måns Bengtsson Natt och dag hög honom i huvudet med en yxa. Han begravdes i Nikolaikyrkan och spökar på slottet med huvudet under armen. Huga!
Olaus Petri var reformator och sändes av kungen till Martin Luther.Blev sedan stadsskrivare och rikskansler åt Gustav Wasa. Levde mellan 1493-1552 Sittande är brodern Laurentsius som också var skrivare.
Karl XIV Johan. Gift med en svägerska till Napoleon vid namn Desideria i Sverige Desire. Utsågs till kung av Sverige och Norge i Nikolaikyrkan 1810. Regerade mellan 1818-1844. Drottningen trivdes inte i det kalla Sverige utan bodde utomlands i många år. Kungen frigav till slut Lasse-Maja. Statyn restes 1919.
Krämaren invigdes 1963 och det kom 73.000 besökare.På altanen bjöds helstekt gris.
Rolling Stones i vinterstadion 1967 Kalabalik! Inredningen förstördes av hysterisk publik. En polis drog helt sonika ur kontakten och Jagger blev vansinnig.
Drottninggatan 27. Nuvarande KRÄMAREN på höger sida.
Invigningsfyrverkeri Nyårsafton 1964. Örebro firade 700 år hela 1965
Modsen samlades varje kväll utanför gamla teatern och rev så mycket de kunde året var 1965
Raggare på stortoget 1962. De åkte runt och skrålade med hög musik hela natten.
Örebro 700 år. 1965 Utställning utanför idrottshuset.Massor med fest, yra och våra finaste artister.
Svampen. Invigdes 1958. Fungerar som vattentorn. På den tiden fanns där en piccolo som skötte hissen. Den är 58 meter hög och har 1oo.ooo besökare om året.
Rudbeckstunneln stod klar 1963
Södra vattentornet vid Gustavsvik. 1913 togs en revolverman här. Polisen hade stora problem och bad allmänheten kasta sten på honom vilket de gjorde och gärningsmannen kunde gripas. I huset bredvid bodde skådespelaren Arne Källerud som barn
En av Örebros äldsta byggnader. Byggd på 1700-talet och var kronbränneri fram till 1804 då den byggdes om till barnhem och uppfostringsanstalt. Som mest var där 50 barn som utförde arbeten åt tändsticksfabriken. Idag är det cafe
Rådhuset byggdes 1853 då staden endast hade 10.000 invånare. Kung Kar XV blev uppförd över ett så dyrt och pampigt hus för så få boende. -Borne icke svagdricka, röt han
Stora Hotellet är stadens äldsta hotell och byggdes 1854 efter den stora stadsbranden.Här spökar den vita damen som olyckligt vandrar omkring. Hon dog i ett av rummen. 1909 skenade ett hästekipage utanför och en snabbtänkande ung man från hotellet hoppade upp och tog skacklarna och räddade därmed herrskapet. Precis som i en vilda västern film.
Gamla Teatern var landets näst största teaterscen då den stod klar 1851. Endast Dramaten i Stockholm var större.Brann 1882 på grund av slarv med gasbelysningen. 1889 ar den uppbyggd igen.Sidoflyglarna är ursprungliga och i en av dem satt Jeremis i Tröstlösa då han arbetade för Nerikes Allehanda. 1933 ville någon riva allt och bygga ett höghus men som tur var blev det inte så.
Storbron ligger på det som från början var ett vad över små grusören.Då man byggde bron uppstod stadens namn. Ören och bro blev Örebro
Stortorget och Nikolaikyrkan är båda från 1300-talet. Sägnen säger att Engelbrekt är begravd i kyrkan men man vet inte var. Stenhuset bredvid kyrkan är lika gammalt och var stadens första skola. Enbart för de finare pojkarna förstås.
Nikolaikyrkan började byggas redan under 1200-talet och stod klar i mitten på 1300-talet. Engelbrekt Engelbrektsson begravdes här 1436 men flyttades till okänd ort. Nu spökar han på slottet. Här valdes Jean Baptist Bernadotte till landets kung Karl XIV Johan.
Rudbeckskolan eller Tekniska Läroverket stod klar 1901. 1898 arbetade min mans morfars far med bygget då det rasade och en man omkom medan en annan blev förlamad. De balanserade med fulla skottkärror på smala träplankor och var illa ute vid raset.
Hungerdemonstration skedde 1917. Tre tåg som plockade upp folk från fabrikerna samlades på Stortorget.Det var brist på allt och staden hade ett förråd med rotsaker i en jordkällare vid S:a kyrkogården som blev förstört eller plundrat. De tågade sedan upprörda till slottets borggård för att möta Landshövding Bergsström som de nästan motade i Svartåns kalla vatten. Han var ju så tjock så det var säkert han som käkat upp potatisen.
Kungsstugan finns att beskåda i Wadköping. Den har tidigare stått på Järntorget. Hertig Karl som sedan blev kung har enligt sägen bott där 1580 då han var på besök. Där finns fina väggmålningar
Här föddes Kajsa Warg och stugen står granne med Kungsstugan.Den stod bakom Nikolaikyrkan. Hon föddes 1703 men flyttade tidigt till stockholm där hon försörjde sig som husmamsell. 1755 skrev hon kokboken.
Kungsstugan och Kajsa Wargs hus eller Borgarhuset som det hette. Hör föddes kokerskan.
Hagalund. Här bodde två fröknar som var bekanta med kungafamiljen och då kung Oskar den II var i staden besökte de även damerna. På en gärsgård satt en liten smutsig kille och dinglade med benen och drottningen blev så förtjust att hon tog honom med till slottet i Stockholm där han fick växa upp. Enligt sägnen så har drottning Kristina haft ett jakttorn på denna plats på 1600-talet.
Örebro Folkets park.Blev utsedd till årets folkpark år 1973. Här har många världsstjärnor uppträtt. Bl.a Louis Armstrong. Har anor som brunn sedan 1600-talet då en surbrunn upptäcktes som ansågs vara hälsobringande.
Här drack man brunn i ovanstående byggnad. Brunnsparken var en hälsoanläggning med bad och lasarett.Det fanns en egen hållplats för tåget som stannade var 10:onde minut. Att åka till Örebro kostade 10 öre. Det kom besökare både från Göteborg och Stockholm och klev av vid hållplatsen för att få bot och dricka brunn. Efter dagens sista brunnsdrickning som skedde 20.30 tömde man allt vatten och lade i renande granris till nästa dag. Efter detta klockslag skulle det vara tyst och sovdags.
Odenslund är en av de få byggnader som finns kvar i den gamla brunnen. Det var doktorsvillan.
Brunnsanläggningens föreståndare bodde här och efter hans död änkan Beata i 50 år. Nu är huset dockteater
Detta är en bild från Brunnsparken år 1946 då den blivit folkpark.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Hans Jacobsson | Svar 08.01.2012 21:23

Trevlig sida, fina bilder och bra text.
Skulle själv vila se en dokumentation av "Natt 700" på Gustavsviksbadet.
/Hans

Rune From | Svar 14.09.2011 15:37

CARL XIV blev UPPRÖRD och sa BORNERA icke svagdricka. Alltså kolsyra inte billig dryck.
Johan Behrn ville bygga höghus på teate

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.08 | 15:28

Tack Lars för upplysningen om Hjärstablarren som var mäkta omtalad i Örebro på sin tid. Ett så kallat original.

...
07.08 | 18:39

Min fru som är uppväxt i Örebro, Hertig Karls Allé, kommer väl ihåg
Hjärstablarren. Han frågade alla "gillar du raggmunk?"

...
25.05 | 20:44

Många konspirationsteorier om vaccinet. Där finns det många foliehattar. Att dom sprutar in ett chip så staten vet vart du är. Ja herregud

...
28.07 | 16:13

Hjärstablarren kommer jag mycket väl ihåg. Han hade jobb som springschas och åkte runt med varor på en trehjulig flakcykel.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS