Ruth

6 Radiounderhållning

På kvällarna lyssnade vipå radion tillsammans. Far gillade Alice Babs och "Swing it magistern" men mor ansåg henne vara allt för vulgär. Det passade sig inte för en elev att bli kär i sin lärare. Då var det bättre med Gösta Knutsson och hans frågestund eller att lyssna på nyheterna. Det vill säga innan en kvinnoröst hördes läsa med fast och ljus stämma. Det var enligt mor skandal!

Jag har ju inte berättat om kriget då far blev inkallad till beredskapstjänst. Jag var liten då och mor oroades väldigt över att han skulle fara.

Benämningen han fick var "användbar till kusk" och han hamnade längs finska gränsen. Saknaden av honom var stor men det ordnade sig redan vid det ordinarie läkarbesöket. Han ägde en gammal tatuering sedan ungdomstiden. Den satt på bröstet och föreställde en galant dam som förändrats en aning under årens lopp och var fullmakt grått skägg.

Bilden visade en äldre gråhårig kopia av den kända stjärnan i Eurovision vid namn Conchita.

Detta passade inte in hos militären som aldrig sett något liknande.De sände hem honom för någon hen hade de inte nytta av.

Nåväl, han gjorde ju större nytta hemma. Det ansåg mor som ville visa honom hur hemskt de hade det ute i kriget så de gick på bio. 
Filmen skildrade genom Thor Mode'n krigsvärldens elände trodde hon men det visade sig att de hade väldigt kul, så till den grad att far längtade tillbaka.

 

5 Fordonet

Under denna tid var det en hög standard att äga ett fordon. Helst en bil vilket far inte hade minsta ekonomi till även om önskemålet var stort.

Så stort att han överraskade mor på födelsedagen med en lånad Citroën samt ett paket med långa vita handskar. Det blev en åkfärd som vi sent skulle glömma då mor vevade ner fönstret och visade sina vita handskar med armen liggande därpå stolt som en tupp. Succén bland vänner som åsåg det hela gjorde att man kunde ta min öroninflammation med ro.

Till vardags fick vi hålla oss till ett enklare fordon så det blev en cykel med motor som var den senaste flugan.

Mor och jag for iväg på den till mormor och morfar med hög fart men då vi nådde målet for vi förbi medan de snopet såg oss försvinna för att komma åter och upprepa samma sak.

Mor ropade till dem att hon inte visste hur man stannade eländet. Det var bara att köra på till bensinen tog slut. Under tiden varnade jag alla som kom i vår väg genom att skrika att de skulle vika hädan för att vi inte kunde stanna.

Det var ju inte så kul men det kunde ha varit värre. Det kunde ju ha orsakat skallgång i den stora djupa skogen efter oss. I stället för att de fann oss i ett krondike längs vägen.

Byns skvallertant allmänt kallad Läppa-Smälla fick något att berätta för alla hon mötte. Hennes mun såg enligt min morfar ut som två ihoplagda arbetshandskar. Hon hade talat så tänderna farit ut.

4 Hem ljuva hem

Vi bodde trångt i en liten tvåa med kök så det var dags att leva mer ståndsmässigt. Det menade min mor och far höll med.Han ägde ju ändå ingen talan i ärendet.

Det blev till att låna pengar till ett nybyggt radhus med fyra rum, WC, badkar, vattenotan i köket och inte minst en äkta gasspis.

Nya fina möbler krävdes och fina mattor att visa upp för släkt och vänner. Det ståndsmässiga skulle lysa i vårt hem så prislappen på matten fick vara framme på golvet. Alldeles särskilt var detta ämnat till de fina damerna som mor bjöd på the-supé.

3 respekt

Det hände att de retade mig i skolan och kallade mig för glasögonorm men det slutade då jag spände mina förstorade blå i deras till de fastnade och tappade andan. Om det inte hjälpte var det bara att hämta min far för att ge reaktionerna dubbel effekt. 
Skakande av rädsla skrek de små ligisterna till varandra och varnade för att vi var två och att inte se oss i ögonen.

Till kroppen var jag lik min mor. Kraftig i överkant men enligt henne var jag bara stor för min ålder. Storleken har ju enligt vissa ingen betydelse så i mitt fall handlade det om den goda omvårdnaden vad gällde mat och mellanmålen på kondiset.

Vid tio års ålder var jag redan en ljusblond skönhet med rosett i håret och starka glasögon. Den vackraste av dem alla även m det bara var min mor som ansåg det. Hon såg i alla fall till att jag var den mest välklädda i klassen även om det inte alltid gick efter senaste skriket för det hade vi inte råd med.

Nåja, de andra flickorna gillade mina tvärrandiga stickade yllestrumpor i svart, rött, grönt och gult.Det minns jag för de ställde lojalt upp i en ring runt min lekamen för att skydda mig mot retstickorna då jag inte nådde dem med det onda ögat.

Ruth berättar

Hej, jag heter Ruth och på karlar är det slut! 
Detta är min berättelse om mitt liv med min ganska oansenliga familj Även om min mor menade motsatsen dvs att vår status i samhälletvar hög och fint skulle det vara fast trasorna hängde.Vårt efternamn är Svensson vilket säger en del.

Redan som barn var jag en liten flicka och en mycket ompysslad sådan. Inte så att jag var bortskämd och fick allt jag ville ha. Nej mor bestämde vad jag skulle önska mig.

Hon var en mycket stor, stark och satt kvinna som visste vad hon ville, och jag skulle inte få titta ut förrän exakt tid efter bröllopet. Det hade hon planerat noga för hon var mycket moralisk.

Far var liten och mager, snäll och skinntorr med ett par flaskbottnar till glasögon. Han gjorde aldrig något väsen av sig förutom då han besökte dasset.

Ingen förstod hur de bar sig åt då de skapade mig men det visade sig att far min råkade ut för ett svårt diskbråck i kökssoffan som svar till omgivningen. Släkten gratulerade till att han kommit till för första gången. Mamma vär nämligen pryd och som sagt moralisk i överkant för att vara en äkta bondjänta.Dock med en strävan att vara fin i stadsmiljön,i de finaste kvarteren och önskningarna uppfylldes. Bostaden efter vigseln blev en tvåa bland andra medborgare.

Drömmen slog in då hon träffade min far konditorn och det mesta blev märkvärdigt.

1930 kom deras största stolthet, nämligen jag som minst skulle bli professor i vad som helst bara det var fint och det gick ju bra redan från början för jag var den första elev som gick om årskurs ett.

Forts följer

 

 

2 Skolan

Det var svårt med stavningen då jag bara såg de stora bokstäverna på tavlan och ibland missade jag även dem. 
Då jag ljudade texten "Sara är sjuk" blev resultatet att hon var kuk.

Jag hade många kamrater för en populär person drar ju till sig vänner och min mor var mäkta stolt. Så stolt att alla fick veta hur omtyckt jag var men ändå var där ingen som ville följa med mig hem efter skoldagen men där emot gärna till mina föräldrars konditori. 

Jag var ju ett underbarn sedan födseln och ett sådant måste lära sig ett musik instrument ansåg min mor. Helst piano eller ännu hellre Fiol. Mor hade talat och det senare blev det. Att öva skalor gick så bra att musik-tanten blev lomhörd och bad mig öva hemma i stället. Hennes öron tålde inte mer av så vackra toner. Det var det hon meddelade mor medan hon samtidigt passade på att råda oss en optiker för att jag skulle få se mina vackra toner nedskrivna som noter.

Sagt och gjort! Med glasen på skulle jag bli det musikgeni som mina föräldrar så hett önskade. I alla fall mor. Nu skulle de vackra tonerna bli Lena som en nybadad barnstjärt

Man kan ju inte påstå att bågarna var snygga men jag såg bra ut genom glasen modell flaskbottnar    Optiker Brillman menade att mina ögon blev vackra utifrån och så stora sedan. Nu liknade jag min far som ägde ett likaledes par.

Plötsligt blev frökens kråkfötter tydliga på den svarta tavlan. Det gick lätt att läsa och jag slukade allt som fanns i bokform. I fars bokhylla föll mitt intresse för titeln Kamazutra.Det var grejor det!

Mor hade ju haft fel hela tiden. Det var ju inte storken som levererade bäbisar. Det var ju pappor!

Vid det påpekandet svarade hon rodnande att hon aldrig någonsin hört talas om något vid namn Brahmaputra och att det måste vara djävulens påhitt. Far fick skäll men sa att det låg i Indien.

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.07 | 16:13

Hjärstablarren kommer jag mycket väl ihåg. Han hade jobb som springschas och åkte runt med varor på en trehjulig flakcykel.

...
10.08 | 13:46

Åhhhh, fick se denna sida nyss, hälsa till Jocke Persson från en som gav honom ett glas mjölk i Stadsparken för jääääättelängesedan.
Hoppas han minns mig :)

...
27.02 | 13:49

Tillsammans med sin mor Åse gick Sjunne Ferger senare i bräschen för grundandet av jazzklubben Power House... Så skall det nog stå i stället.

...
15.12 | 14:50

Susade runt i cyberrymden och råkade landa här.
I bland har man tur!!!! Ytterligare en medlem bland favoriterna...

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS