Dagbok
Min baksida

Kalljästa havrebaguetter

Gott till sallad, räkor och buffén

4 bröd
2 pkt jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1,5 tsk salt
2,5 dl havregryn
10 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vatten i en stor bunke. Tillsätt honung och salt. Häll i havregrynen och vetemjölet. Rör ihop till en klibbig deg. Strö lite mjöl över och täck bunken med plast. Låt jäsa i kylen över natten

Sätt ugnen på 250 grader och slå upp degen på väl mjölat bakbord. Dela i fyra delar och strö mjöl över. Vrid degbitarna till baguetter.
Grädda i 15 min. Sänk värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.

Mumsigt!

Stjärnflarn

Spröda och goda.

175 gram rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk kardemummakärnor
1 ägg till pensling
25 gr mandelspån
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt mjöl och den stötta kardemumman
Ställ degen i kylskåpet över natten.

Forma små kulor typ valnötter. Platta ut dem lövtunt på plåten
Pensla med uppvispat ägg, Lägg på mandelspån.( 4 st som ett kors mitt på) Strö över pärlsocker
Grädda mitt i ugnen i 8 minuter cirka.

Mumsiga lakritskakor

50 gr lakritskarameller
75 gr smör
2 dl socker
5 dl mjöl
1 msk sirap
5 ägg
1 tsk bikarbonat
50  gr hackad sötmandel
2 msk vatten

Banda alla ingredienser inkl de malda lakrits karamellerna.
Rulla till två längder. Låt stå i kylskåp ett par timmar.
Skär en halv cm tjocka skivor och lägg på smörpapper på plåt.
Grädda i 200 grader i 5-7 min.
JÄTTEGOTT!

Baguetter på surdeg

Surdeg
Dag 1
2 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
Dag 2
Inga nya ingredienser
Dag 3
1 dl vatten
1/2 dl vetemjöl
Dag 4
1 dl vatten
1/2 dl vatten

Dag 1; vispa vtten och mjöl i en glasburk till en slät smet. Sätt på locket och ställ varmt.
Dag 2:Rör om i degen. Ställ tillbaka vrmt.
Dag 3: Fyll på degen med vatten och mjöl. Rör om igen. Låt stå varmt.
Dag 4: Fyll på med vatten och bröd och låt stå stilla i ett dygn.
Dag 5:Rör om. Ställ surdegen i kylen. Den är klar att använda.
Varje gång den används fyller du på med samma mängd mjöl och vatten. Den räcker i evighet om du sköter den väl.
Recept på supergoda baguetter bakade på surdeg
4 st.
2 dl surdeg
3 dl vatten
5 gr jäst
2 tsk ljus sirap
8 dl vetemjöl
1-5 tsk salt
Garnering
Vallmofrön

Blana samman surdeg, vatten jäst och sirap. Rör till jästen är löst. (Här brukar jag använda torrjäst och värmer då vattnet till 40 grader och blandar jästen i mjölet.)
Arbeta in mjölet lite i taget.
Täck över och jäs 2-3 timmar.
Snitta med kniv och strö vallmo om du vill h det. Låt jäsa 45 minuter.
Grädda i 250 grader. Spraya gärna med vatten i ugnen. Grädda i ca 20 minuter och pensla sedan med varmt vatten så får du en mjuk skorpa.
Ät och njut!


Snögodis

Julgodis som heter duga och så enkelt att göra
 
200 gr vit choklad
25 gr polkagriskarameller

Smält chokladen i ett vattenbad
Mosa eller mixa karamellerna
Blanda dem i den smälta chokladen
Klicka ut dem på en smörpapperklädd plåt
eller i knäckformar

JÄTTEGOTT

Pepparkakspinnar

Jättegoda som snacks till glöggen

Pepparkaksdeg
1 ägg
Pärlsocker
Kavla ut delar av degen till en platta som är 15 cm lång och 4 mm tjock
Pensla på ägg
strö på pärlsocker
Skär längder ca 5 mm breda
dela dem i den längd du önskar
grädda i 200 grader  ca 10 min eller till de fåt en gyllenbrun färg

Smaskens!

Smaskig ananas upp-och-ner

300 gr smör
4 dl strösocker
4 ägg
4 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Botten/toppen
3 msk smör
5 msk farinsocker
12 ringar ananas
Ugn 175 grader

Smält smör och farin. Häll i en liten långpanna.
Lägg i ananasringarna
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett och ett i taget och rör mellan varje,
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner detta i äggsmeten och bred den över ananasen.
Grädda kakan mitt i ugnen 30-40 min. Känn med en sticka att kakan är torr.
Låt svalna och häll upp den på sockrat papper.
Skär i 20 bitar.
Lovar att den är ljuvligt god

äppelmuffins

2 st äpplen
2 msk socker
kanel
1 msk smör

2 st ägg
1,5 dl socker
100 gr smör
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk

Kärna ur och skala äpplena
skär dem i tärningar
stek dem med smöret och ströa med sockret
krydda med kanel
låt kallna

Vispa ägg och socker pösigt
smält smöret och häll i tillsammans med mjölken
blanda mjöl och bakpulver och blanda i det i smeten

Ställ 16 aluminiumformar på en plåe
Blanda i äpplena i smeten
Häll den i tre fjärdelar av formarna
Grädda i 225 grader i ca 10 min

Njut av den goda smaken till kaffet

Hallonbullar med mandelmassa

22 bullar
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g mandelmassa
50 g margarin/smör
250 g hallon

Pensling
1 ägg
pärlsocker
mandelflarn

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt)
Lös upp jästen med lite av degvätskan
Tillsätt resten av degvätskan samt sirap, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i 30 min
Arbeta ut degen på mjölat bakbord och kavla ut en platta 30x40 cm.
Blanda ihop mandelmassa och smör och bred ut den på degen.
Strö på hallonen.
Rulla ihop och skär i 22 jämnstora bitar.
Lägg i bullformar och låt jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och mandelflarn.
Grädda i ca 8 min

Mums i bersån




Polkadrömmar

100 gr smör, rumsvarmt
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk Hjorthornsalt
3 dl vetemjöl
1 dl polkagris, grovt hackad eller krossad i mortel

Sätt ugnen på 150 grader
Rör smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt poljan lite i taget.
Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen.
Tillsätt resten av mjölet och polkagriskrosset.
Arbeta degen till den blir smulig men ändå fast.
Forma små bollar i handflatan och lägg på bakpapperklädd plåt.
Grädda ca 20 min.
Låt kallna på plåten.

Hastbullar med choklad och blåbär

12 bullar
5 dl vetemjöl
1 dl ströscoker
2,5 ts bakpulver
2 tsk kardemumma
100 gr smör
1 ägg
2 dl mjölk
Fyllning:
100 gr hackad blockchoklad
2 dl blåbär
Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader
Blanda mjöl, socker,bakpulver och kardemumma i en bunke.
Tillsätt smör, ägg och mjölk och arbeta ihop degen.
Rör ner mixad och hackad choklad och blåbärensl i smetan.
Fördela den i formarna.
Pensla  med ägg och strö över pärlsocker
Grädda i ugnen 10 mion.
GOTT!

Grov baguette

3 st
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 dl rågkross
2 dl rågmjöl
9 dl vetemjöl
1 tsk flingsalt
2 msk vallmofrön

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör till jästen löst sig. Tillsätt salt, rågkross och mjöl. Arbeta degen till den släpper bunken. Täck med bakduk och låt den jäsa i fem timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till tre baguetter.
Strö lite mjöl på en bakhandduk och lägg dit bröden, Dra upp handduken mellan dem så jäser de uppåt.
Låt jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bröden på en plåt med bakpapper. Pensla med vatten och häll på flingsalt och vallmofrön.Skär en skåra i bröden.
Grädda i först 10 min. Spraya lite vatten i ugnen. Sänk till 200 och grädda ytterligare 20 min.
Obs. att ugnarna är olika så känn er för. Jag har varmluft så det går fortare.
Gott till soppa.

Tekakor

10 st
5 dl mjölk
4 dl havregryn
2 tsk salt
1 msk ljus sirap
125 g smör
25 g jäst
8-9 dl vetemjöl

Värm mjölken till ca 50 grader. Tillsätt havregryn, salt och sirap. Låt svälla i 20 min.
Smält matfettet och rör ner i mjölkblandningen. Smula ner jästen och rör om ordentligt.
Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om ordentligt så det löser sig. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Kavla ut till runda kakor, ca 10 cm i diameter och 1 cm tjocka.
Lägg kakorna på plåt och nagga med en gaffel. Låt jäsa 30 min under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.Låt svalna.
Mums till frukost

Saffranskringlor

ca 20 st
3 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g rumsvarmt smör
1 pkt saffran
1 tsk pressad cotron
1 äggula
0.5 tsk hjorthornsalt
1 ägg
0,5 dl mandelspån
0.5 dl pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta ihop mjöl och socker, vaniljsocker och smör till en grynig massa.
Rör ut saffran i citronsaften. Blanda ner saffran, äggula och hjorthornsalt i massan och arbeta till en deg.
Låt den vila i en plastpåse i kylen i 30 min.
Ta ut degen och dela den i två bitar. Rulla till två rullor ca 2 cm tjocka.
Dela varje i 10 bitar och rulla dem försiktigt till 15 cm långa längder. Forma till kringlor och lgg på bakpappersklädd plåt.
Pensla kakorna med lätt uppvispat ägg. Strö på hackat mandelspån och pärlsocker.
Grädda i ugnen 8-10 min.
Frasigt gott

After eight Brownie

ca 20 bitar
3 ägg
140 g flytande margarin
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
ca 20 bitar AFTER EIGHT eller ischoklad
florsocker

Blanda vetemjöl, kakao och salt till det är klumpfritt. Vispa ägg, vaniljsocker och socker, tillsätt margarin och mjölblandningen.
Vispa till det blir en klumpfri smet. Slå upp smeten i en smord form ca 20x20 cm.
Grädda kakan i 170 grader i 20 min.
Låt den svalna några minuter och lägg sedan på chokladen i ett jämnt lager.
Kyl kakan och pudra på florsocker innan serveringen.

Nektarinsnitt med saffran

24 bitar
125 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0.5 g saffran
0,5 dl mellangrädde
4-5 nektariner
1 dl pärlsocker
Ugn 175 grader

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen och rör till en jämn smet.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ut saffran i grädden. Vänd ner mjölkblandningen i äggsmeten. Tillsätt grädden och rör till en jämn smet.
Bred ut smeten i en liten långpanna. Halvera och kärna ur nektarinerna. Skär frukten i mindre bitar och tryck ner dem i smeten. Strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Låt svalna och skär kakan i 24 bitar.

Så underbart smaskigt gott till kaffet.


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

06.07 | 20:22

Hej Linda! Kul att du skriver till mig. Min mailadress är gun@gunfrakt.se
Hälsningar Gun

...
06.07 | 11:49

Hej Gun!
Har du någon mailadress dit jag kan skicka inbjudan till den nystartade FB-gruppen "Litteratur Örebro län: författarnätverk"? Mvh Linda B Ottoson

...
05.02 | 22:04

Ja, har vari med om liknande beteende... hade skr ivi att ja hade för mycket pengar med mig... fick diskutera en hel del.... De är inte så kul att möta..

...
05.10 | 10:20

Min bästa vän i hela mitt liv är en lesbisk, när vi var sjutton, hade vi ett hemligt relationer som strikt emotionellt.
Efter mycket nonsens och 3 år av att inte prata med varandra. Jag är gift (till en man) och hon har fortfarande samma känslor för mig s

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS