 |
 |
|
 |
 |
Kalljästa havrebaguetter
Gott till sallad, räkor och buffén
4 bröd 2 pkt jäst 5 dl kallt vatten 1 msk honung 1,5 tsk salt 2,5 dl havregryn 10 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vatten i en stor bunke. Tillsätt honung och salt. Häll i havregrynen och vetemjölet. Rör ihop till en klibbig deg. Strö lite mjöl över och täck bunken med plast. Låt jäsa i kylen över natten
Sätt ugnen på 250 grader och slå upp degen på väl mjölat bakbord. Dela i fyra delar och strö mjöl över. Vrid degbitarna till baguetter. Grädda i 15 min. Sänk värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.
Mumsigt!
Stjärnflarn
Spröda och goda.
175 gram rumstempererat smör 1,5 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk kardemummakärnor 1 ägg till pensling 25 gr mandelspån pärlsocker
Sätt ugnen på 200 grader Rör smör och socker poröst. Tillsätt mjöl och den stötta kardemumman Ställ degen i kylskåpet över natten.
Forma små kulor typ valnötter. Platta ut dem lövtunt på plåten Pensla med uppvispat ägg, Lägg på mandelspån.( 4 st som ett kors mitt på) Strö över pärlsocker Grädda mitt i ugnen i 8 minuter cirka.
Mumsiga lakritskakor
50 gr lakritskarameller 75 gr smör 2 dl socker 5 dl mjöl 1 msk sirap 5 ägg 1 tsk bikarbonat 50 gr hackad sötmandel 2 msk vatten
Banda alla ingredienser inkl de malda lakrits karamellerna. Rulla till två längder. Låt stå i kylskåp ett par timmar. Skär en halv cm tjocka skivor och lägg på smörpapper på plåt. Grädda i 200 grader i 5-7 min. JÄTTEGOTT!
Baguetter på surdeg
Surdeg Dag 1 2 dl vatten 2,5 dl vetemjöl Dag 2 Inga nya ingredienser Dag 3 1 dl vatten 1/2 dl vetemjöl Dag 4 1 dl vatten 1/2 dl vatten
Dag 1; vispa vtten och mjöl i en glasburk till en slät smet. Sätt på locket och ställ varmt. Dag 2:Rör om i degen. Ställ tillbaka vrmt. Dag 3: Fyll på degen med vatten och mjöl. Rör om igen. Låt stå varmt. Dag 4: Fyll på med vatten och bröd och låt stå stilla i ett dygn. Dag 5:Rör om. Ställ surdegen i kylen. Den är klar att använda. Varje gång den används fyller du på med samma mängd mjöl och vatten. Den räcker i evighet om du sköter den väl. Recept på supergoda baguetter bakade på surdeg 4 st. 2 dl surdeg 3 dl vatten 5 gr jäst 2 tsk ljus sirap 8 dl vetemjöl 1-5 tsk salt Garnering Vallmofrön
Blana samman surdeg, vatten jäst och sirap. Rör till jästen är löst. (Här brukar jag använda torrjäst och värmer då vattnet till 40 grader och blandar jästen i mjölet.) Arbeta in mjölet lite i taget. Täck över och jäs 2-3 timmar. Snitta med kniv och strö vallmo om du vill h det. Låt jäsa 45 minuter. Grädda i 250 grader. Spraya gärna med vatten i ugnen. Grädda i ca 20 minuter och pensla sedan med varmt vatten så får du en mjuk skorpa. Ät och njut!
Snögodis
Julgodis som heter duga och så enkelt att göra 200 gr vit choklad 25 gr polkagriskarameller
Smält chokladen i ett vattenbad Mosa eller mixa karamellerna Blanda dem i den smälta chokladen Klicka ut dem på en smörpapperklädd plåt eller i knäckformar
JÄTTEGOTT
Pepparkakspinnar
Jättegoda som snacks till glöggen
Pepparkaksdeg 1 ägg Pärlsocker Kavla ut delar av degen till en platta som är 15 cm lång och 4 mm tjock Pensla på ägg strö på pärlsocker Skär längder ca 5 mm breda dela dem i den längd du önskar grädda i 200 grader ca 10 min eller till de fåt en gyllenbrun färg
Smaskens!
Smaskig ananas upp-och-ner
300 gr smör 4 dl strösocker 4 ägg 4 3/4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver
Botten/toppen 3 msk smör 5 msk farinsocker 12 ringar ananas Ugn 175 grader
Smält smör och farin. Häll i en liten långpanna. Lägg i ananasringarna Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett och ett i taget och rör mellan varje, Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner detta i äggsmeten och bred den över ananasen. Grädda kakan mitt i ugnen 30-40 min. Känn med en sticka att kakan är torr. Låt svalna och häll upp den på sockrat papper. Skär i 20 bitar. Lovar att den är ljuvligt god
äppelmuffins
2 st äpplen 2 msk socker kanel 1 msk smör
2 st ägg 1,5 dl socker 100 gr smör 2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 dl mjölk
Kärna ur och skala äpplena skär dem i tärningar stek dem med smöret och ströa med sockret krydda med kanel låt kallna
Vispa ägg och socker pösigt smält smöret och häll i tillsammans med mjölken blanda mjöl och bakpulver och blanda i det i smeten
Ställ 16 aluminiumformar på en plåe Blanda i äpplena i smeten Häll den i tre fjärdelar av formarna Grädda i 225 grader i ca 10 min
Njut av den goda smaken till kaffet
Hallonbullar med mandelmassa
22 bullar 25 g jäst 75 g smör 2,5 dl mjölk 0,5 dl ljus sirap 0,5 tsk salt ca 8 dl vetemjöl
Fyllning: 100 g mandelmassa 50 g margarin/smör 250 g hallon
Pensling 1 ägg pärlsocker mandelflarn
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt) Lös upp jästen med lite av degvätskan Tillsätt resten av degvätskan samt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min Arbeta ut degen på mjölat bakbord och kavla ut en platta 30x40 cm. Blanda ihop mandelmassa och smör och bred ut den på degen. Strö på hallonen. Rulla ihop och skär i 22 jämnstora bitar. Lägg i bullformar och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och mandelflarn. Grädda i ca 8 min
Mums i bersån
Polkadrömmar
100 gr smör, rumsvarmt 3 dl socker 2 tsk vaniljsocker 1 dl olja 1 tsk Hjorthornsalt 3 dl vetemjöl 1 dl polkagris, grovt hackad eller krossad i mortel
Sätt ugnen på 150 grader Rör smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt poljan lite i taget. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen. Tillsätt resten av mjölet och polkagriskrosset. Arbeta degen till den blir smulig men ändå fast. Forma små bollar i handflatan och lägg på bakpapperklädd plåt. Grädda ca 20 min. Låt kallna på plåten.
Hastbullar med choklad och blåbär
12 bullar 5 dl vetemjöl 1 dl ströscoker 2,5 ts bakpulver 2 tsk kardemumma 100 gr smör 1 ägg 2 dl mjölk Fyllning: 100 gr hackad blockchoklad 2 dl blåbär Pensling: 1 ägg pärlsocker
Sätt ugnen på 225 grader Blanda mjöl, socker,bakpulver och kardemumma i en bunke. Tillsätt smör, ägg och mjölk och arbeta ihop degen. Rör ner mixad och hackad choklad och blåbärensl i smetan. Fördela den i formarna. Pensla med ägg och strö över pärlsocker Grädda i ugnen 10 mion. GOTT!
Grov baguette
3 st 25 g jäst 5 dl kallt vatten 1 tsk salt 1 dl rågkross 2 dl rågmjöl 9 dl vetemjöl 1 tsk flingsalt 2 msk vallmofrön
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör till jästen löst sig. Tillsätt salt, rågkross och mjöl. Arbeta degen till den släpper bunken. Täck med bakduk och låt den jäsa i fem timmar. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till tre baguetter. Strö lite mjöl på en bakhandduk och lägg dit bröden, Dra upp handduken mellan dem så jäser de uppåt. Låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bröden på en plåt med bakpapper. Pensla med vatten och häll på flingsalt och vallmofrön.Skär en skåra i bröden. Grädda i först 10 min. Spraya lite vatten i ugnen. Sänk till 200 och grädda ytterligare 20 min. Obs. att ugnarna är olika så känn er för. Jag har varmluft så det går fortare. Gott till soppa.
Tekakor
10 st 5 dl mjölk 4 dl havregryn 2 tsk salt 1 msk ljus sirap 125 g smör 25 g jäst 8-9 dl vetemjöl
Värm mjölken till ca 50 grader. Tillsätt havregryn, salt och sirap. Låt svälla i 20 min. Smält matfettet och rör ner i mjölkblandningen. Smula ner jästen och rör om ordentligt. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om ordentligt så det löser sig. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Kavla ut till runda kakor, ca 10 cm i diameter och 1 cm tjocka. Lägg kakorna på plåt och nagga med en gaffel. Låt jäsa 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.Låt svalna. Mums till frukost
Saffranskringlor
ca 20 st 3 dl vetemjöl 0,5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 100 g rumsvarmt smör 1 pkt saffran 1 tsk pressad cotron 1 äggula 0.5 tsk hjorthornsalt 1 ägg 0,5 dl mandelspån 0.5 dl pärlsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta ihop mjöl och socker, vaniljsocker och smör till en grynig massa. Rör ut saffran i citronsaften. Blanda ner saffran, äggula och hjorthornsalt i massan och arbeta till en deg. Låt den vila i en plastpåse i kylen i 30 min. Ta ut degen och dela den i två bitar. Rulla till två rullor ca 2 cm tjocka. Dela varje i 10 bitar och rulla dem försiktigt till 15 cm långa längder. Forma till kringlor och lgg på bakpappersklädd plåt. Pensla kakorna med lätt uppvispat ägg. Strö på hackat mandelspån och pärlsocker. Grädda i ugnen 8-10 min. Frasigt gott
After eight Brownie
ca 20 bitar 3 ägg 140 g flytande margarin 2 dl socker 1 dl vetemjöl 1 dl kakao 1 msk vaniljsocker 1 krm salt ca 20 bitar AFTER EIGHT eller ischoklad florsocker
Blanda vetemjöl, kakao och salt till det är klumpfritt. Vispa ägg, vaniljsocker och socker, tillsätt margarin och mjölblandningen. Vispa till det blir en klumpfri smet. Slå upp smeten i en smord form ca 20x20 cm. Grädda kakan i 170 grader i 20 min. Låt den svalna några minuter och lägg sedan på chokladen i ett jämnt lager. Kyl kakan och pudra på florsocker innan serveringen.
Nektarinsnitt med saffran
24 bitar 125 g smör 2 dl strösocker 4 ägg 3 dl vetemjöl 1,5 tsk bakpulver 0.5 g saffran 0,5 dl mellangrädde 4-5 nektariner 1 dl pärlsocker Ugn 175 grader
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen och rör till en jämn smet. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ut saffran i grädden. Vänd ner mjölkblandningen i äggsmeten. Tillsätt grädden och rör till en jämn smet. Bred ut smeten i en liten långpanna. Halvera och kärna ur nektarinerna. Skär frukten i mindre bitar och tryck ner dem i smeten. Strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt svalna och skär kakan i 24 bitar.
Så underbart smaskigt gott till kaffet.
|
|
 |