Sett med en Örebroares ögon

Hungerstrejk 1917

Sigge: V i fick inte vår tilldelning på ransoneringskorten. Folket ville ha besked om orsaken. Mycket blev förstört pga dålig lagring. I synnerhet potatisen i de många jordkällarna. Örebro ägde en sådan belägen vid nuvarande Drottninggatan intill södra kyrkogården. Många hushåll fick kålrötter istället.

Deltagartågen utgick i från fyra olika håll för att mötas upp framför rådhuset på Stortorget och allt efter som tåget drog fram gjordes ett kort uppehåll framför fabrikerna och folket strömmade till.

På Kronan slog vi igen maskinerna och gick med de utsvultna arbetarna och många husmödrar följde med.

Det var en imponerande syn med de långa tågen som mötte upp varandra. En deputation uppvaktade först vid rådhuset, sedan fortsatte alla till slottet för att uppvakta den korpulente Landshövdingen Bergström som nära nog ramlade i Svartåns mörka vatten pga de de uppretade  demonstranter som beskyllde honom för en större tilldelning men han bedyrade motsatsen.

Kriget bryter ut 1915

Mönstring pågick på I3 och kriget kom att ändra mycket inom arbetsmarknaden och affärslivet då livsmedlen började tryta.

SM i allmän idrott i Örnsro 1914

Hedersdomare var Landshövding Bergström och Örebrokamraterna arrangerade. Sigge deltog i 10000 meter och kom femma i mål.

Tävlingen filmades och visades på bio där han kunde se sig själv löpa inför den stora publiken till musik av I3:s musikkår.

Soldatmarsch från Sannahed 1908

De kom över gärdena mot Södermalm.

Soldaterna från Sannahed i Kumla gjorde en långmarsch genom Örebro på väg till en skjutbana på norr där de skulle slå läger under en vecka.

I täten dundrade musikkåren och framför varje kompani red befälhavaren. De som var först fick ta rast vid Oxbacken (före Södra kyrkogården) och de sista vid Pålsbodabanan.

Det var så pampigt, säger Sigge, då det dånade mellan husraderna och det långa lämmeltåget beskådades av Örebros invånare som kantade gatorna.

Händelsen orsakade ett stort intresse hos invånarna som gärna ville se och uppleva militärlivet på nära håll och då allt inte var så hemligt.

 

Skofabriken Örnen brinner 1908

Fabriken ödelades och många var de Örebroare som därmed blev både varma och fina om fötterna. I alla fall de som var mest snabbfotade.

Sigge hörde signalerna från brandkåren samtidigt som ett svart bolmande rökmoln tornade upp sig bakom södra station.

Som alla andra rusade han dit och skofabriken var övertänd då han var framme. Denn brann som en fackla medan gnistregnet och sotflagorna täckte luften. Allt antändes i de brännbara lokalerna men folk var i farten och slängde ut de spritt nya skorna samt hyllor och kassaskåpet som föll med en duns på marken.

Till slut fick alla även brandmännen hålla sig på avstånd från gnistorna men Sigge såg en blodig men modig brandman koppla ihop slangarna och efter idogt arbete kunde de till slut styra över elden. Mannen fick senare förtjänstmedalj.

Dagen därpå kunde man se människor i för övrigt slitna kläder vandra omkring med nya skor.

Automobils tutande skrämde hästekipage 1908

Ett skenande ekipage med två passagerare kom från södra kyrkogården ner längs Oxbacken ( numera där skolan ligger och nedanför). Det gick med svindlande fart på den tuviga terrängen medan det såg ut att stjälpa flera gånger men landade i diket med avkastade passagerare. Mannen som kommit från lasarettet för brutet ben fick nu fara tillbaka med ett annat brott

Teknist stoppade skenande hästekipage 1908

Det skenande ekipaget kom från Trädgårdstorget rakt emot Sigge som stod utanför Stora Hotellet. Mellan dåvarande kvarnplatsen och hotellet svingade sig en teknist med ett språng upp på kuskbocken och fick tag i tömmarna i sista minuten, hästen stannade precis framför Storbron. Ynglingen blev hyllad som hjälte.

"Det var rena Vilda Västern", berättade Sigge.

 

Bult-Emma och Åbergskan

Var två "galanta" men läfotade damer som blommat över till utseendet men ställde ändå till sensationer. I rummet där de bodde gick det livligt till då de fick påhälsning. Så till den grad att polisen kom med fyllekärran. Det var kul för alla ungar i kvarteret som förväntansfullt väntade på Emmas ritual då de skulle lyfta in henne i kärran.

Hon lyfte kjolen och klappade sig själv där bak som ett slags protest.

1906 olycka vid bygget av Tekniska skolan.

På byggena där Sigges far ofta tjänade sin skärv skulle det alltid bäras och fraktas med skottkärror på de smala gungande landgångarna. Gåendes på dem bar man även tunga tegelstenar på ryggen.

En olycka inträffade på Tekniska skolan och han klarade sig med nöd och näppe.Ett ras dödade en man och en annan blev förlamad. Det var turen som räddade honom.

Krigshot 1905

Det var kris mellan Norge och Sverige och männen i Örebro lyssnade oroligt ifall Nikolaikyrkans klockor skulle ljuda som en signal till inkallning.

1902 Svartån svämmar över

Sigge:

Minns att Svartån svämmade över detta år på våren i den hastiga snösmältningen. Jag fick följa med far till Södra station och det var en oförglömlig syn att se tåget på ingående från Adolfsberg i snigelfart. Den såg ut som en båt för skenorna syntes inte i vattnet. Hela Örnsro var dränkt och vattnet sträckte sig ända till Aspholmen.

En dasstunnegubbe blev arg

Sigge kom till Örebro 1898 tillsammans med sin familj. De kom från Brevens Bruk och han var bara 3 år gammal.

De bosatte sig i vad som på den tiden hette Skomakarstaden på söder. Deras hus var den sista utposten på Södermalmsgatan och utanför fanns bara gärden. Alla hus är nu rivna.

Nåväl, det var ju utedass som gällde och det kom en äcklig och flottig gubbe som oftast var på snusen för att hämta de fulla tunnorna med sin hemska odör samt slasken som fanns i en bod intill. Han anlände med sin tråg då det var dags för hämtning.

Denna dag bar det sig inte bättre än att "damerna" i huset hade spänt upp en klädlina som satte stopp för hans färd in på gården.

Gubben ramlade baklänges och landade rakt i en redan upphämtad tunna.

  - Förbannande kärringar..åt helvete med er och det djäkla klädstrecket.

Ja, skitig blev han, berättar Sigge men det gjorde ju inget för det var han ju redan innan.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

12.03 | 20:51

Bra och kloka ord i dagens hysteri ...

...
05.02 | 22:04

Ja, har vari med om liknande beteende... hade skr ivi att ja hade för mycket pengar med mig... fick diskutera en hel del.... De är inte så kul att möta..

...
04.06 | 06:39

🌹sänder så många kryapådigkramar som går att finna🌹

...
10.09 | 19:49

Så kul att få följa er på er resa in the big🍏
Kram på er

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS