kändisgalleri genom tiderna

Olaus Petri

"Mäster Olof" eller Olof Pettersson föddes 1493 i Örebro och dog 1552 i Stockholm.

Hans far var smed och hette Peter Olofsson men sonen blev reformator, humanist och historiker. Utbildades i det gamla stenhuset intill Nikolaikyrkan som då var skola för stadens pojkar, Uppsala samt Wittenbergs Universitet i Tyskland där han tog stort intryck av Martin Luther. Även brodern Laurentsius var där under en kortare tid.

1518 blev Olaus Filosofie Magister, återvände till Sverige och blev upphöjd till Diakon i Strängnäs av Biskop Mattias Gregersson.

Sedan inträffade Stockholms Blodbad och han åsåg troligen ovan nämde biskops död.

Han blev lärare i Domkyrkan i Stockholm och åter upphöjd. Denna gång av Gustav Vasa till stadens sekreterare. Vid sidan om förespråkade han reformationen vilket då passade kungen som inte ville ha kyrkans inblandning i landets styrande men han visade sig inte lämplig för arbetet vilket gjorde hans höghet missnöjd.

Han gick istället in för att översätta gamla testamentet och skrev böcker. men han var i sina verk kritisk mot glorifieringen av den gamla forntiden och skrev samtidigt en dold kritik mot överheten vilket innefattade kungen.

Därför dömdes han och brodern Laurentius till döden i Örebro år 1540. Orsaken var högförräderi. De klarade sig dock mot att de fick betala dryga böter.

Mäster Olof togs åter till nåder och arbetade som präst resten av sitt liv.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.08 | 15:28

Tack Lars för upplysningen om Hjärstablarren som var mäkta omtalad i Örebro på sin tid. Ett så kallat original.

...
07.08 | 18:39

Min fru som är uppväxt i Örebro, Hertig Karls Allé, kommer väl ihåg
Hjärstablarren. Han frågade alla "gillar du raggmunk?"

...
25.05 | 20:44

Många konspirationsteorier om vaccinet. Där finns det många foliehattar. Att dom sprutar in ett chip så staten vet vart du är. Ja herregud

...
28.07 | 16:13

Hjärstablarren kommer jag mycket väl ihåg. Han hade jobb som springschas och åkte runt med varor på en trehjulig flakcykel.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS